Det var nyligen som Bostadsbolaget installerade nya solceller på taken på sina fastigheter i Norra Biskopsgården. I samband med det installerades också så kallade lokala likströmsnät mellan byggnaderna.
Här delar över 1000 hushåll på solenergi – med hjälp av ny teknik
Energi
Genom att dela på solenergi kan fastigheter lösa större delen av sina energi – och effektbehov själva. I Norra Biskopsgården delar nu åtta kvarter, med över 1000 hyresbostäder, på energin från nyinstallerade solceller.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Tekniken, PowerShare-teknik, har utvecklats av det svenska bolaget Ferroamps och binder samman elsystemen i byggnader inom samma kvarter. Företaget själva beskriver tekniken som en ”lokal resursfördelning, eller lokal delningsekonomi”.
Ekonomisk och miljömässigt hållbara
Med hjälp av tekniken kan den egenproducerade elen användas där den behövs som bäst, oavsett vilket tak som solcellerna sitter på eller i vilket av husen elen förbrukas.
– För att investeringarna i solceller ska bli både miljömässigt och ekonomiskt hållbara är det viktigt att vi i stor utsträckning kan använda solelen inom fastigheterna och då är PowerShare en bra lösning, säger Oskar Scheiene, Energi och miljöchef på Bostadsbolaget i en kommentar.
Tekniken ger många fördelar
Att dela på den egenproducerade elen ger enligt företaget bakom tekiken flera fördelar. Dels ger det en högre avkastning på solcellsinvesteringen, dels ger det en lägre belastning på elnätet eftersom behovet av att leverera el till området minskar. Utöver det öppnar det också upp möjligheten att integrera mer solel i nätet från närliggande anläggningar.
– När hela samhället elektrifieras och en allt större del av produktionen kommer från väderberoende källor blir fastigheternas roll i elnätet allt viktigare, säger Fredrik Breitung, tillförordnad vd för Ferroamp i en kommentar.