Härlanda fängelses tidigare rastgård i Göteborg är på väg att förvandlas till en frodig park som välkomnar bin, fjärilar och andra betydelsefulla pollinatörer. Denna hållbarhetssatsning strävar efter att skapa en dynamisk kulturmiljö samtidigt som den ger besökare möjlighet att utforska och lära sig mer om den rika biologiska mångfalden.
Här ska fängelsegården bli en oas för pollinatörer
Biologisk mångfald
Genom att omvandla den gamla rastgården till en gynnsam miljö för bin, fjärilar och andra pollinatörer strävar projektledarna efter att öka biodiversiteten och skapa en dynamisk kulturmiljö.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– 2022 startade vi ett pilotprojekt med Stadskupan där en bikupa med 50 000 bin sattes upp på platsen. Nu tar vi nästa steg och utvecklar hela gården med fokus på ekologisk hållbarhet och social inkludering där vi även samarbetar med Vägen ut!, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.
Under 90 år fungerade gården som en rastplats för fångarna på Härlanda fängelse. Efter omvandlingen till Härlanda Park, med kulturhus, öppen förskola och kontor, har gården spelat dubbla roller som grönområde och liljegård med konstverk.
Jorden, sandbäddarna och brynen är redan på plats, och en mängd plantor, blommor och träd har planterats.
– Inom kort kommer det vara en blomstrande gård med pollineringsvänliga växter, insektshotell, sandbäddar och bryn, säger Malin Goldkuhl, vd och biodlare på Stadskupan.