Kokosbatteriet som kan energieffektivisera byggnader

Energi Det är inte första april förrän på lördag. Men forskare hävdar nu att de tillverkat ett genomskinligt termiskt batteri av trä, citron och kokos. Ett användningsområde skulle kunna vara som energibesparing i byggnader.

Kokosbatteriet som kan energieffektivisera byggnader
Forskarna Peter Olsén och Céline Montanari. Foto: KTH

KTH meddelar att forskare nu tillverkat ett termiskt batteri av trä, citron och kokos som kan lagra värme och kyla. Ett användningsområde skulle kunna vara som framtida byggmaterial både för både transparens och energibesparing, till exempel i växthus.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Materialet, som alltså fungerar som ett batteri, kan i dag spara cirka 2,5 kWh per 100 kilo när den omgivande temperaturen ligger runt 24 grader Celsius. KTH-forskarna förklarar att tekniken bygger på att den kokosnötsbaserade komponenten lagrar värme, samtidigt som träet ger styrka och den citrunbaserade plymeren gör batteriet genomskinligt.

Liknar papper

Det transparenta materialet, som liknar papper, har fått sin struktur genom att forskarna tagit bort liginet från träet där man sedan lagt till en citronkompont och molekylen laurylalkohol.

– När värme appliceras så omskapas citronbyggstenen till ett tvärbundet biobaserad plastmaterial runt och inuti den porösa trästrukturen, vilket på ett elegant sätt fångar kokosnötbyggstenarna i materialet, berättar Peter Olsén, forskare vid avdelningen Biokompositer på KTH, i en kommentar.

Energin i materialet lagras när den kokosnötsbaserade molekylen smälter och övergår från fast form till flytande form. Det sker när temperaturen sjunker under 24 grader. När molekylen går från flytande till fast form genom att kristalliseras så frigörs energi.

– Mer specifikt är mängden energi i denna övergång för våra material 87 J/g. Om vi har 100 kilo av detta material hemma sparar vi ungefär 2,5 kWh per dag i uppvärmning eller kyla om temperaturen varierar i detta intervall, säger forskaren Céline Montanari i en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan