Här tillverkas byggelement av biopolymer från avfall

MATERIAL Genom att kombinera plast med naturliga material skapas koldioxidreservoarer som kan minska klimatpåverkan från byggsektorn.

Här tillverkas byggelement av biopolymer från avfall
Staketstolpar tillverkade av naturfiberarmerad plast. Foto: Naftex.

Neste, LyondellBasell, Biofibre och Naftex har skapat en värdekedja där de sammanför biobaserade polymerer och naturfibrer för att tillverka byggkomponenter. Genom att kombinera polymerer som innehåller biobaserade råvaror med naturfibrer i byggkomponenterna, skapas en kolbindning som kan bidra till att bekämpa klimatförändringen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  En livscykelanalys som genomförts av GreenSurvey för Biofibre bekräftar att den biomassa som används avlägsnar mer kol från atmosfären än de utsläpp som genereras under hela leverantörskedjan, från logistik till produktionen av fiberförstärkta plastgranuler.

  – Det är oerhört viktigt att byggsektorn fortsätter att arbeta för att utveckla innovativa sätt att bekämpa klimatförändringarna. Förnybara lösningar som den förnybara råvaran för plast, Neste RE, kan spela en avgörande roll i detta. Komponenternas långa livslängd skapar en kolreservoar: materialen kan lagra kolet som utvinns ur atmosfären och därmed fungera som en tillfällig buffert i kampen mot klimatförändringar, säger Martin Bussmann, Brand Owner Manager på Neste, i en kommentar.

  Inom värdekedjan förser Neste LyondellBasell med sitt 100-procentigt biobaserade kolväte (Neste RE) som framställs av avfall och restprodukter. LyondellBasell bearbetar denna råvara till CirculenRenew C14-polypropen, ett material med mätbart biobaserat innehåll. Denna polypropen används sedan av Biofibre för att skapa plastgranulat som är förstärkt med naturfibrer. Slutligen använder Naftex detta granulat för att tillverka olika byggelement, såsom staketstolpar eller profiler för altandäck.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan