I den nypublicerade rapporten Kommunernas arbete med klimatanpassning 2019 summerar SMHI statusen för en majoritet av landets kommuners klimatanpassningsarbete.
Kommuner saknar stöd i klimatanpassningsarbetet
KLIMATANPASSNING I en nypublicerad rapport summerar SMHI statusen för kommunernas klimatanpassningsarbete. Den visar att majoriteten av kommunerna ser ett behov av att rusta för ett förändrat klimat, och att flera sådana åtgärder görs. Men få av kommunerna följer upp arbetet mer systematiskt och många anger att de saknar stöd och finansiering till åtgärderna.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Enligt ett pressmeddelande från myndigheten är det främsta syftet med analysen att kartlägga hur kommunerna arbetar med frågan och vilka hinder de ser för att komma vidare.
Resultatet visar att drygt 90 procent av kommunerna ser behov av att rusta för ett förändrat klimat, och många gör olika typer av åtgärder. Det är dock endast en mindre andel av kommunerna som mer systematiskt följer upp arbetet.
Kustkommuner, storstäder och storstadsnära kommuner samt kommunerna i södra Sverige har överlag kommit längre i sitt klimatanpassningsarbete än vad landsbygdskommuner och kommuner i norra Sverige gjort enligt SMHI.
– Det är viktigt att understryka att kommunerna har olika förutsättningar och olika problemställningar för att arbeta med klimatanpassning. Analysen pekar till exempel tydligt på att bilden varierar mellan norr och söder, landsbygd och stad, säger Åsa Sjöström, verksamhetsledare för Nationellt kunskapscentrum vid SMHI i en kommentar.
Bristande stöd främsta svårigheten
De risker som flest kommuner arbetar med är översvämningar, ras, skred, erosion och vattenförsörjning. De vanligaste åtgärderna är att ta hänsyn till utmaningarna i den fysiska planeringen, översikts- och detaljplaner, och även genom karteringar och bevakning av skyfall och översvämningar. Den risk som minst antal kommuner vidtagit åtgärder mot är påverkan på livsmedelsproduktion och handel.
De flesta kommuner anger bristande stöd i den egna organisationen samt otillräcklig statlig finansiering som sina främsta svårigheter i klimatanpassningsarbetet.
Storstäder och storstadsnära kommuner anger även otydlig ansvarsfördelning och samordning mellan stat, kommun, fastighetsägare och andra aktörer som de största svårigheterna.
Läs rapporten här