Miljösamordnaren: Så jobbar Einar Mattsson med återbruk

ÅTERBRUK Under 2024 har Einar Mattsson fortsatt utveckla arbetet med återbruk. Miljösamordnare Daniel Parianos berättar om samarbeten, digitala verktyg och material som passar särskilt bra för återanvändning.

Miljösamordnaren: Så jobbar Einar Mattsson med återbruk
Daniel Parianos. Foto: Pressbild.

Einar Mattsson har under året identifierat flera viktiga åtgärder för att skala upp återbruksarbetet, bland annat digitaliseringen av interna verktyg för att hantera kommande projekt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – Vi ser att vi kan använda SharePoint för dagens behov men vi håller dörren öppen för andra digitala verktyg som bäst kan möta framtida behov och som gör att vi möter en marknad med materialet, säger Miljösamordnaren Daniel Parianos, till Hållbart Samhällsbyggande.

    Han säger också att en viktig del av återbruksarbetet är att i god tid före ombyggnaden genomföra en grundlig statusinventering.

    – Men när fastigheten väl är tomställd så kan den initiala bedömningen förändras eftersom det blir lättare att bedöma aktuell kvalitet i ett tomtställt hus, säger han.

    Minskade avfallet med 5 ton

    Vid renoveringen av Kattan 4 Större på Södermalm återbrukade Einar Mattsson material från 29 lägenheter. I samarbete med Återbygget återvanns och rekonditionerades vitvaror, sanitetsporslin och belysning som inte kunde återanvändas  i just detta projekt. Detta minskade avfallet med fem ton.

    – Bevarande och återbruk omfattar vanligtvis moment som varsam nedmontering, mellanlagring, rekonditionering och återmontering – en process som innebär en kostnad, vilken bör vägas mot den potentiella nyttan och lönsamheten, säger Daniel Parianos.

    Vidare säger han att de ofta försöker rekonditionera och bevara parkett- och stengolv, garderober, belysningsarmaturer, beslag, originaldetaljer och tidstypiska inslag inom fastigheten.

    – Om vitvaror fortsatt håller en god kvalitet och energieffektivitet så behåller vi även dessa, säger han.

    Även provisoriska lösningar som ramper, staket, tillfälliga installationer och förvaringslösningar återanvänds i nästa projekt.

    – Detta möjliggörs genom vårt eget logistikcenter som hjälper till med mellanlagring.

    Hur bidrar samarbetet med ”Återbygget” till Einar Mattssons återbruksstrategi?

    – Återbygget är ett bra komplement till Einar Mattssons återbruksarbete eftersom Återbygget kan omhänderta material och produkter som vi har bedömt inte kan bevaras eller återbrukas inom fastigheten. Återbygget gör tillsammans med det aktuella ROT-projektet en detaljerad återbruksinventering inför produktionen och återkommer med en lista på vad som har identifierats som återbrukbart, avslutar han.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan