Nordiska åtgärder för minskade byggutsläpp på gång

POLITIK & JURIDIK I höstas godkände de nordiska länderna en ny handlingsplan för en mer klimatvänlig byggsektor. Enligt Nordiska ministerrådet kommer man i första hand fokusera på de åtgärder som bostadsministrarna lättast kan göra något åt, och de som ger de största utsläppsminskningarna.

Nordiska åtgärder för minskade byggutsläpp på gång
Foto: Peter Nordahl / IBL Bildbyrå

Enligt ett pressmeddelande från Finansdepartementet har de nordiska länderna de senaste åren intensifierat sitt samarbete när det gäller att minska klimatpåverkan från den byggda miljön.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Att både Finland och Sverige nu publicerat sina databaser för de kommande klimatdeklarationerna anses vara ett viktigt steg på vägen enligt Finansdepartementet.

  I höstas godkände de nordiska länderna en ny handlingsplan för perioden 2021- 2024.  Målet med handlingsplanen är en mer klimatvänlig byggsektor  där man främst arbetar för att klimatpåverkan från byggandet ska kunna bedömas och styras enligt liknande principer inom Norden.

  Analys framåt sommaren

  Enligt Nordiska ministerrådet är nästa steg i arbetet att komplettera och kvalitetssäkra projektbeskrivningar samt skriva kontrakt med projektpartners.

  De projekt som handlar om hållbar och konkurrenskraftig konstruktion, bland annat cirkulär konstruktion, kommer att påbörjas i april/maj.

  Nordiska ministerrådet har även påbörjat en analys av de största hindren för en mer integrerad nordisk byggmarknad som kommer finnas tillgänglig framåt sommaren.

  Fokus på byggregler

  Huvudområden i analysen är byggförordningar, byggprodukter och standarder, hållbarhet, kompetenser, sociala förhållanden, moms och skatt och slutligen kultur och härledda effekter av andra regler.

  När analysen är klar kommer arbetsgruppen att fokusera på de åtgärder som byggnads- och bostadsministrarna lättast kan göra något åt ​​sig själva, tillsammans med de hinder som ger de största utsläppsminskningarna för bygg- och fastighetsföretag. Det kommer främst att handla om byggregler.

  Läs mer här 

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan