Stenevi: Bygg för barn istället för bilar

POLITIK & JURIDIK Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi får ett samlat ansvar för jämställdhet, boende och byggande, stadsmiljö, stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering i sin nya ministerroll. Det vill hon använda till att ge Sveriges kommuner och regioner bättre förutsättningar att skapa trygga och hållbara samhällen.

Stenevi: Bygg för barn istället för bilar
Märta Stenevi Foto: Henrik Svensson Karlsson/Miljöpartiet de gröna

När Stefan Löfven presenterade regeringsombildningen i fredags visade det sig att Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi kommer få en ny ministerroll och bli jämställdhets- och bostadsminister vid arbetsmarknadsdepartementet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Hon får alltså ett samlat ansvar för jämställdhet, boende och byggande, stadsmiljö, stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering.

  –För mig är det tydligt att uppdraget som bostadsminister inte enbart handlar om bostadsbyggande utan att skapa goda och trygga samhällen. Att skapa livsmiljöer för människor med plats för grönska och vild natur och med plats att springa, leka och vila. För när vi bygger för barn istället för bilar så blir det bra för alla, säger Märta Stenevi.

  Lösningarna finns lokalt

  Hon har tidigare arbetat som regionsråd och kommunalråd i Malmö, med ansvar för stadsbyggnad och service. Hon betonade att hon ser fram emot att samarbeta med Sveriges kommuner och regioner för att de ska få rätt förutsättningar att bygga hållbara samhällen.

  –Många av lösningarna på de problem vi ser i samhället finns lokalt, säger hon.

  Beskedet att Märta Stenevi blir jämställdhets- och bostadsminister välkomnas av både Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta.

  –  Vi ser fram emot ett gott samarbete med Märta Stenevi. Vi ser mycket positivt på hon blir ansvarig för såväl stadsutveckling som arbetet mot segregation och diskriminering. Det är frågor som hänger tätt samman och där kan Sveriges Allmännytta bidra utifrån de erfarenheter och insatser som våra medlemsbolag redan gör runt om i landet, säger Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta i en kommentar.

  – Utvecklingen av bostadspolitiken är en viktig fråga för att ge fler möjlighet att efterfråga en bostad. Med Märta Stenevis djupa kunskap om bostadsmarknadens utmaningar finns goda förutsättningar att få en fungerande bostadspolitik som möter dagens utmaningar, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige i en kommentar.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan