Nu siktar laboratoriet på rekordstor energibesparing

ENERGI Ångströmlaboratoriet, med en yta på cirka 100 000 kvadratmeter, förbrukar lika mycket energi som ett mindre svenskt samhälle. Nu genomförs ett omfattande arbete med målet att minska mängden levererad energi med 30 procent.

Nu siktar laboratoriet på rekordstor energibesparing
Foto: Pressbild.

Besparingen är stor och unik för Akademiska Hus. Det är en del av deras fördjupade samarbete med lärosätet inom hållbarhet. Projektet är uppdelat i flera etapper och pågår till 2025.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Projektet heter ”Bläckfisken” eftersom Ångströmlaboratoriet har tio huskroppar som liknar ett huvud med utsträckta armar. I den första etappen investerade Akademiska Hus cirka 40 miljoner kronor. Syftet är att effektivt fördela och använda energi mellan huskropparna.

– Akademiska Hus har en nollvision för sitt klimatavtryck och i det arbetet är en viktig del att minska mängden levererad energi. När arbetet står klart är målet att vi ska ha minskat den årliga energileveransen till byggnaden med hela 8 GWh, kommenterar Andreas Kupenberg, direktör för Teknik och Service på Akademiska Hus, i en kommentar.

För närvarande förbrukar byggnaderna 26 GWh energi per år, där en stor del används för att kyla de stora serverhallarna som krävs för universitetets teknikintensiva verksamhet.

I den första fasen av projektet har man arbetat med att använda den överskottsvärme som genereras i serverhallarna. Denna värme transporteras effektivt till andra delar av byggnaden där uppvärmning behövs. Senare används den överflödiga värmen igen som kyla för serverhallarna. Detta cirkulära energisystem minskar avsevärt behovet av extern energileverans för att värma och kyla byggnaden.

Arbetet med att kraftigt minska energianvändningen på Ångströmlaboratoriet fortsätter i de två återstående faserna, som innebär en ytterligare investering på 35 miljoner kronor från Akademiska Hus. Här ligger fokus på att förbättra ventilationssystemet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan