Ny metod ska hjälpa regionen bygga lagom stora lokaler

HÅLLBART BYGGANDE Enligt Västfastigheter finns det tecken på att vårdens lokaler inte alltid används effektivt. För att undvika att bygga för stora fastigheter och lokaler har de nu börjat använda en ny metod. De räknar med att kunna minska lokalytan med 25 procent framöver.

Ny metod ska hjälpa regionen bygga lagom stora lokaler
Foto: Adobe Stock

– Inför ett byggprojekt behöver vi kunna analysera hur verksamheten använder sina nuvarande lokaler och i vilken omfattning. Det handlar helt enkelt om att vi måste hushålla med skattemedel och samhällets resurser så att vi inte bygger nya lokaler i onödan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Det säger Roger Olausson, fastighetschef på Västfastigheter i ett pressmeddelande och berättar att de börjat använda en ny metod för att mäta och analysera verksamheters lokalbehov.

FAKTA

Västfastigheter

Västfastigheter är Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning. De bygger, utvecklar och ansvarar för förvaltning och drift av byggnader som sjukhus, resecentrum, depåer för kollektivtrafik samt skol- och kulturfastigheter.

Metoden som utvecklats av Leif Edin, lokalstrateg på region Stockholm, bygger bland annat på att man mäter nyttjandegraden per timma istället för över en hel dag.

Enligt pressmeddelandet finns det tydliga tecken på att vårdens lokaler inte alltid används speciellt effektivt. Det finns tydliga toppar, men också perioder där lokalutnyttjandegraden är väldigt låg, även under dagtid.

Vill inte bygga för stort eller dyrt

Västfastigheter har gjort flera effektivitetsstudier baserat på den nya metoden och nu är ambitionen att samtliga större ny- och ombyggnadsprojekt ska genomgå denna analys.

– Det är viktigt att vi som arbetar med skattepengar tar ett stort ansvar för hur vi använder våra resurser. Vi vill inte bygga för stort eller för dyrt. Vi vill bygga lokaler som är effektiva och uppfyller de behov som vården har. Dessutom vill vi hjälpa vården att tänka till kring lokaleffektivitet så att de lokalinvesteringar Västra Götalandsregionen gör blir rätt, säger Gabriella Graf, områdeschef fastighetsförvaltning.

Enligt uppskattningar kan lokalytan komma att minska med 25 procent framöver.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan