Nya riktlinjer ska underlätta livscykelanalyser

HÅLLBART BYGGANDE Nu presenteras gemensamma riktlinjer för hur branschen ska beräkna byggnaders klimatpåverkan.
– Målet är att förenkla processen, skapa enhetlighet och underlätta jämförelser, säger Åsa Thrysin, byggnationsexpert på IVL, till Hållbart Samhällsbyggande.

Nya riktlinjer ska underlätta livscykelanalyser
Åsa Thrysin. Foto: Pressbild / Adobe stock.

I samarbete med Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och flera aktörer inom bygg- och fastighetssektorn har IVL Svenska Miljöinstitutet tagit fram en gemensam metod för att beräkna byggnaders klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – Sverige kräver klimatberäkningar för byggskedet, medan EU ställer krav på beräkningar för hela livscykeln. Eftersom tydliga lagkrav saknats för användnings- och slutskedet, har det funnits stort utrymme för olika tolkningar och tillvägagångssätt, säger Åsa Thrysin, byggnationsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

    Huvudmålet är att göra det lättare.

    Hon förklarar vidare att riktlinjerna utgör ett viktigt första steg mot att standardisera LCA-beräkningar inom byggbranschen. Detta ska underlätta jämförelser mellan olika aktörer och i sin tur skapa bättre förutsättningar för att genomföra effektiva klimatförbättrande åtgärder.

    – Huvudmålet är att göra det lättare att konkret arbeta med klimatfrågor i byggprojekt, säger hon.

    Målet med riktlinjerna har också varit att utveckla en oberoende och verktygsneutral beräkningsmetodik som överensstämmer med taxonomins klimatkrav för nya byggnader. Beräkningsanvisningar har utformats för en rad olika aspekter, inklusive karbonatisering av betong, underhåll och driftenergi, samt rivning och sluthantering.

    – Genom att beräkna hela livscykeln inkluderas flera viktiga klimataspekter som annars riskerar att försummas, såsom cirkulära aspekter och energiprestanda under driften, säger Åsa Thrysin.

    Projektet har genomförts i samarbete med branschorganisationer, byggentreprenörer och fastighetsägare. Olika metodval, LCA-data och scenarioantaganden har prövats genom fallstudier som utförts av samarbetspartners i verkliga byggprojekt.

    Hur har samarbetet varit?

    – De som varit aktiva i projektet uppskattar värdet av gemensamma riktlinjer och ser behovet av detta stöd. Vi har också fått positiv respons från branschen genom en mindre referensgrupp, en samrådsgrupp och ett webbinarium före sommaren, säger hon.

    Vad har det funnits för utmaningar?

    – Många är positiva till att vi får något gemensamt, men det finns inte alltid enighet om alla detaljer. Det gäller frågor som energianvändning, den nordiska elmixen, allokering av avfallsförbränning och synen på fjärrvärmebolagen. Företag som arbetar med specifika frågor tenderar ofta att vilja framhäva sitt perspektiv. Vi har förståelse för detta, men har samtidigt strävat efter att beakta helheten, avslutar hon.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan