Cirka 260 000 ton plast används inom bygg- och anläggningssektorn årligen.
Ont om plastalternativ inom bygg- och anläggningssektorn
HÅLLBART BYGGANDE Näst efter förpackningsindustrin är bygg- och anläggningssektorn den största användaren av plast. En ny rapport har kartlagt vilka alternativ som finns till fossilbaserad plast. I dagsläget är det ont om sådana produkter så fler behöver efterfråga bättre alternativ.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Större delen av plasten är tillverkad av fossil olja som förbränns efter användning, vilket orsakar utsläpp av växthusgaser.
En ny rapport som tagits fram på uppdrag av Naturvårdsverket har kartlagt olika kategorier av byggprodukter för att identifiera alternativ, som biobaserad eller återvunnen plast.
Ont om bättre alternativ
Kartläggningen omfattar sex produktgrupper där mycket plast används: rör, isolering, golv- och väggmattor, fukt- och väderskydd, fönster och dörrar samt elinstallationer.
Rapporten ska även fungera som en guide och listar en del alternativa produkter till fossilbaserad plast. Den ger också tips på vad de som arbetar inom byggbranschen kan göra åt att den hamnar i byggnader.
– Tyvärr är det uppenbart ont om byggprodukter av biobaserad och återvunnen plast. Det är dessutom ofta svårt att hitta detaljerad information, till exempel på tillverkares och leverantörernas hemsidor, säger Anna Fråne på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande. Hon har har lett arbetet med rapporten.
Viktigt att ställa frågor till tillverkare
Enligt rapporten finns det bästa utbudet av både biobaserade och återvunna alternativ för golv- och väggmattor. För elinstallationer samt fönster och dörrar hittades inga biobaserade alternativ.
Det är viktigt att beställare inom bygg- och anläggningsbranschen börjar efterfråga bättre alternativ enligt Anna Fråne.
– Ställ frågor till tillverkare och leverantörer om produkterna innehåller biobaserad eller återvunnen plast. Fråga också hur stor andel som är återvunnen eller biobaserad plast i produkten, vilken typ av återvunnen plast som används och vilka råvaror som den biobaserade plasten har tillverkats av. Det är första steget för att påverka så att plastanvändningen i branschen förändras.
Rapporten har genomförts av SMED, Svenska Miljöemissionsdata, som är ett samarbete mellan IVL, SCB, SLU och SMHI.
Läs den här