Regeringen pressas om fossilfritt byggande

Politik Bygg- och anläggningssektorn lämnade nyligen sin uppdaterade klimatfärdplan till bostadsminister Andreas Carlson (KD). Nu kräver Miljöpartiet i en interpellation svar på vilka av de föreslagna åtgärderna i färdplanen som regeringen vill realisera.

Regeringen pressas om fossilfritt byggande
Andreas Carlson (KD) och Katarina Luhr (MP). Foto: Pressbilder

Bygg- och anläggningssektorn lämnade nyligen sin uppdaterade klimatfärdplan till bostadsminister Andreas Carlson (KD). Nu kräver Miljöpartiet i en interpellation svar på vilka av de föreslagna åtgärderna i färdplanen som regeringen vill realisera.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Bygg- och anläggningssektorn står i dag för 22 procent av Sveriges växthusgasutsläpp men i en nu uppdaterad färdplan lovar branschen att minska sina utsläpp med 50 procent till år 2030 och att nå nettonoll år 2045. För att det ska vara möjligt att nå de här målen menar dock aktörerna i branschen att det krävs ett tydligt politiskt ledarskap och med en långsiktig politisk inriktning.

  Bygg- och anläggningssektorns krav på tydligare politisk styrning blir nu ett ämne för riksdagsdebatt då den miljöpartistiska riksdagsledamoten Katarina Luhr i en interpellation kräver ett antal svar från bostadsminister Andreas Carlson.

  14 uppmaningar

  Färdplanen innehåller bland annat 14 uppmaningar till regeringen för att målen ska kunna uppnås och Katarina Luhr vill att bostadsministern berättar om han tänker ta några initiativ som ligger i linje med de 14 uppmaningarna. Hon vill också veta om det finns några specifika åtgärder i handlingsplanen som Andreas Carlson ser som extra angelägna, och hur han i så fall tänker hantera dessa.

  ”I en tid med uppenbart behov av handling för att minska klimatutsläppen är många nyfikna på hur statsrådet har tänkt att förvalta färdplanen och hur de 14 uppmaningarna kommer att tas om hand framåt med syftet att bygg- och anläggningsbranschen ska kunna nå både sina kortsiktiga och sina långsiktiga klimatmål”, skriver Katarina Luhr i sin interpellation.

  Sista svarsdatum för interpellationen är den 12 april.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan