Så används sensorer för att minska energiförbrukningen

Energi Stockholmshem har minskat energianvändningen med sex procent genom att installera sensorer i 22 000 lägenheter, vilket sparar både på miljön och plånboken.
– Vi får också bättre kontroll över inomhusklimatet och tillförlitlig data för uppföljning, säger bostadsbolagets energichef, Anna Freiholtz, till Hållbart Samhällsbyggande.

Så används sensorer för att minska energiförbrukningen
Anna Freiholtz, energichef på Stockholmshem. Foto: Stockholm Exergi/Bent Alm.

Under 2022 och 2023 monterade Stockholmshem 22 000 sensorer för att mäta temperatur och fukt – en insats som redan efter första vintern visat stor effekt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – Vi har genomfört en omfattande sensorinstallation i kombination med värmestyrning och effektoptimering, vilket har resulterat i betydande energibesparingar. Målet var att minska energianvändningen med sex procent, och det har vi uppnått, säger Anna Freiholtz, energichef på Stockholmshem.

    För många fastighetsbolag utgör uppvärmning en stor del av både klimatpåverkan (scope 1 och 2) och driftkostnader. Det gäller även för Stockholmshem, som uppskattar att satsningen har sparat cirka 10,5 miljoner kronor och 13 000 megawattimmar.

    – Syftet med detta är att både uppnå våra ambitiösa klimatmål och att hantera uppvärmningskostnader, som är en av våra största driftposter. Vi utvärderar kontinuerligt olika åtgärder och analyserar deras lönsamhet.

    Fokus ligger nu på att säkerställa både sensorernas funktion och styrningens effektivitet i förvaltningen.

    – Installationsfasen är klar, och vi är nu i förvaltningsfasen där vi fokuserar på att bibehålla och förbättra energieffektiviseringen. Vi etablerar rutiner för nya arbetssätt och använder sensorinformation för att aktivt förvalta våra fastigheter, avslutar Anna Freiholtz.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan