Så jobbar Familjebostäder med trygghet

HÅLLBART BYGGANDE Husen vid Rinkebyplan 6-8 rustas upp och flera större lägenheter skapas för att motverka trångboddheten. Samtidigt görs en rad åtgärder för att öka tryggheten och minska klimatpåverkan.

Så jobbar Familjebostäder med trygghet
Foto: Familjebostäder.

Familjebostäders styrelse har beslutat att påbörja ombyggnationen av Rinkebyplan 6-8. De två befintliga huskropparna kommer att rustas upp. Under processen kommer 76 enrumslägenheter att ersättas med drygt 40 lägenheter, varav de flesta kommer att ha fyra rum och kök eller fler.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  – Trångboddheten är ett akut problem i Stockholm. Alldeles för många barn och unga saknar idag utrymme hemma för att umgås, leka eller göra läxor på ett bekvämt sätt. När byggtakten saktar ner kan vi inte sitta still och rulla tummarna utan vi ska göra allt vi kan för att lösa fler stora lägenheter som vanligt folk har råd att bo i, säger Stockholms stads bostadsborgarråd Clara Lindblom, i en kommentar.

  Trygghetssatsning

  Genom att bygga ett nytt trapphus med hiss i varje huskropp försvinner de långa korridorerna som i dag skapar otrygghet. De nya huvudentréerna kommer att ansluta direkt från gården. En ny, trivsam gård planeras för att vara lekvänlig för barnen och erbjuda sociala ytor för umgänge. Tvättstugorna kommer att placeras på bottenvåningen med fönster mot gården. Ombyggnationen inkluderar också säkrare källare med nya förråd, rörelsestyrd belysning och dörrar med insyn.

  Minskad klimatpåverkan

  Familjebostäder har som mål att minska koldioxidbelastningen i projektet med 10-20 procent jämfört mot tidigare arbetssätt vid ombyggnad.

  Här är några av åtgärderna:

  • Återanvänd befintliga köksstommar, diskbänkar, toaletter, tvättställ osv.
  • Återanvänd material både internt och genom inköp av begagnat material.
  • Använd klimatkompenserad betong för gjutning av balkonger, trapphus och hisschakt.
  • Välj grönt stål när det är möjligt, exempelvis för armering och gallerförråd.
  • Återanvänd säkerhetsdörrar om de uppfyller kraven för säkerhet och ljudreduktion.
  • Vid materialval, välj produkter med minst CO2-belastning, som fönster, mattor, innerväggar och dörrar.
  • Minska byggavfall genom att beställa måttanpassade varor.
  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan