SSAB satsar 52 miljarder på fossilfritt stål

MATERIAL SSAB:s styrelse har beslutat att bygga ett fossilfritt stålverk i Luleå med investeringskostnader på 4,5 miljarder euro, motsvarande över 52 miljarder svenska kronor. Stålverkets kapacitet beräknas vara 2,5 miljoner ton per år.

SSAB satsar 52 miljarder på fossilfritt stål
SSAB nya stålverket i Luleå. Illustration: SSAB.

Det nya stålverket i Luleå kommer att ha en kapacitet på 2,5 miljoner ton per år och inkludera två ljusbågsugnar samt avancerad skänkmetallurgi med integrerat valsverk för att tillverka SSABs specialstål. Investeringen omfattar även en anläggning för kallvalsning och galvanisering, vilket kommer att utöka fordonsindustrins tillgång till premiumprodukter. Verket kommer att använda fossilfri järnsvamp från HYBRITs demonstrationsanläggning i Gällivare samt återvunnet stålskrot som råmaterial.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – Omställningen i Luleå är en milstolpe på vår resa till fossilfri ståltillverkning. Vi kommer att ta bort sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp, stärka vår konkurrenskraft och säkra jobb med den mest kostnadseffektiva och hållbara tunnplåtsproduktionen i Europa, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist, i en kommentar.

    Det nya stålverket förväntas vara i drift mot slutet av 2028 och nå full kapacitet ett år därefter. Miljötillstånd förväntas erhållas mot slutet av 2024. Investeringen markerar ett betydande steg i SSABs strategi att bli en ledande aktör inom utsläppsfritt special- och premiumstål. Hittills har SSAB etablerat 55 partnerskap med framstående kunder för sitt fossilfria och nollutsläpps stål.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan