Stadspark omvandlas med hjälp av blågröna lösningar

LANDSKAPSARKITEKTUR Stads- och parkutveckling slutar oftast vid vattenbrynet men i arbetet med Bergens stadspark jobbar arkitekterna även under vattnet för att återuppliva det marina ekosystemet i den förorenade bukten.

Stadspark omvandlas med hjälp av blågröna lösningar
Bergen bystrand Illustration: White Arkitekter

I norska Bergen ska en stadspark som ligger vid Stora Lungegårdsvattnet omvandlas till vad som beskrivs som en blågrön juvel, där invånarna kan bada, leka, sporta och uppleva kultur.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Arbetet med Lungegårdsparken kommer innebära att en del av Lungegårdsvattnet fylls igen och blir ny landyta.

  Arkitektur även under vattenytan

  Enligt White Arkitekter, som tillsammans med Bergen kommun, AFRY och Difk arbetar med projektet, är en viktig del i utvecklingen av området att skapa bättre förutsättningar åt det marina ekosystemet. Detta görs bland annat genom att rensa och leda bort förorenat vatten.

  – Stads- och parkutveckling slutar nästan alltid vid vattenbrynet. I det här projektet är vattnet lika viktigt som land. Vi använder arkitekturen även under vattenytan genom att utforma ett undervattenslandskap som ska vitalisera det marina ekosystemet i den förorenade bukten.

  Det säger Kjetil Torgrimsby i en kommentar. Han är landskapsarkitekt på White arkitekter som i juni vann kommunens idétävling om parkens utformning.

  Bäckar släpps ut ur rören

  För att olika marina växter och djur ska kunna etablera sig kommer terasser att anläggas under vattnet. Tångtillväxt och musselodlingar ska bidra till att förbättra vattenkvaliteten i bukten och inspirera till nya sätt att odla livsmedel i havet.

  Blågröna vegetationsområden kommer att samla överflödigt vatten från parken och rensas innan det når bukten. Starefossen och Hansabekken, bäckar som idag är förlagda i rör under marken öppnas upp och istället bli en del av parken.

  Annat vatten som idag rinner ut i bukten nära strandkanten, leds bort från parken genom en pir som vågbrytare. Ytterst på piren föreslås en flytande konstruktion, som blir en flytande och spektakulär badanläggning med utsiktsplatser, hopptorn och varierade badmöjligheter. Exakt hur den ska utformas och vad den ska innehålla är inte klart ännu enligt White Arkitekter.

  Del av internationellt forskningsprojekt

  Bergen bystrand Hansaviken
  Illustration: White Arkitekter

  Bergen kommuns utveckling av parken ingår i det europeiska forskningsprojekt, ”EU Varcities”. Det är ett internationellt samarbetsprojekt där man bland annat forskar om hur grönområden i städer kan påverka fysisk och psykisk hälsa. Parken kommer att byggas i flera etapper och enligt plan färdigställas 2024/2025.

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan