Startskott för Sveriges största solelprojekt

ENERGI Nyligen togs det första spadtaget till Hultsfredsklustret – Sveriges hittills största solcellspark.
– Totalt rör det sig om 150 megawatt fossilfri elproduktion, vilket är sex gånger mer än den största installerade solparken i landet, säger E.ON Energidistributions vd, Martin Höhler.

Startskott för Sveriges största solelprojekt
Foto: Pressbild.

Hultsfred upplever en boom av solcellsanläggningar med flera stora projekt på gång.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Alight och Neoen ska snart påbörja byggandet av en anläggning med en effekt på 70 megawatt på flygplatsen, vilket blir det största solenergiprojektet i Sverige hittills. Samtidigt planerar Helios Nordic Energy och Nordic Solar att etablera en lika stor solcellspark strax söder om flygplatsen. Dessutom ska ETC Sol utöka sin befintliga anläggning från två till tio megawatt.

De tre parkerna behöver sedan kopplas till en uppgraderad transformatorstation för att hantera den sammanlagda effektmängden de genererar.

– Det här är ett enormt steg framåt för fossilfri elproduktion i Kalmar län. Hultsfredsklustret är ett exempellöst initiativ som speglar Sveriges ambitioner att leda vägen för en hållbar energiframtid och förstärka regionens ekonomiska och ekologiska välfärd, säger landshövdingen Allan Widman, i en kommentar.

På första spadtaget närvarade även Hultsfreds kommunstyrelseordförande, Lars Rosander, och kommunchefen, Lars-Erik Rönnlund, tillsammans med representanter från solparkföretagen Neoen, Alight, Nordic Solar och ETC, samt markägare och representanter från det lokala näringslivet.

– Det här projektet är inte bara en investering i förnybar energi, utan också en viktig drivkraft för lokal utveckling och innovation, sade Lars Rosander, kommunstyrelsens ordförande i Hultsfred.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan