Stora vinster med återbruk: ”Outnyttjad potential”

ÅTERBRUK Att bevara och renovera byggnader är ofta både mer miljövänligt och långsiktigt ekonomiskt än att riva och bygga nytt, enligt en ny studie.
– Två stora utmaningar är att skapa en fungerande återbruksmarknad och att höja kompetensen i branschen, säger Johanna Andersson, projektledare på IVL, till Hållbart Samhällsbyggande.

Stora vinster med återbruk: ”Outnyttjad potential”
Johanna Andersson och Kajsa Urge. Foto: Pressbild.

IVL Svenska Miljöinstitutet och Bruka Halland har undersökt potentialen för storskaligt återbruk och cirkulär affärsutveckling inom bygg- och fastighetssektorn. Detta genom att analysera två skolor inför rivning eller ombyggnation.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    I studien har de har beräknat fyra ombyggnadsscenarier, från total rivning till mindre renovering, samt utvärderat vilka material som kan återbrukas och vilka klimat- och avfallsvinster detta skulle ge.

    – Vi har i denna studie inte fokuserat på specifika åtgärder, utan i stället undersökt på en övergripande nivå hur olika typer av ombyggnationer kan påverka resultaten. Detta inkluderar mindre ombyggnationer, ombyggnation av stommen, bevarande av bottenplatta kombinerat med rivning, säger Johanna Andersson, expert på cirkulärt byggande och projektledare på IVL.

    Undersökningen visar att bevarande av byggnaders stomme kan minska klimatpåverkan med upp till 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent, jämfört med att riva och bygga nytt.

    – Det här visar vilken outnyttjad potential som finns på det här området, säger hon.

    Om man i framtiden kombinerar bevarandet av befintliga skolor med återbruk av byggmaterial vid ombyggnationer, kan det potentiellt leda till en årlig klimatbesparing på 5 100 ton koldioxidekvivalenter, jämfört med att bygga nya, likvärdiga skolor.

    – Det motsvarar cirka sju procent av den totala årliga klimatpåverkan från byggaktiviteter i regionen. Så om bevarande och återbruk skulle tillämpas på samtliga skolor i Halland framöver ger det en märkbar effekt, säger Johanna Andersson.

    Johanna Andersson förklarar att studien främst har fokuserat på Halland, men att resultaten är tillämpbara även i andra regioner.

    – Genom att förlänga livslängden för de byggnader vi redan har och återbruka mer kan vi göra stora besparingar, både sett till utsläppsminskningar, ökad resurseffektivitet och kostnader, säger hon.

    Studien visar att många aktörer i Halland redan arbetar cirkulärt, främst genom materialåtervinning, resursminimering och bevarande. Däremot är användningen av återbruk vid ombyggnationer och nybyggnationer fortfarande begränsad. Studien identifierar också en kompetenslucka där kunskap om cirkulärt byggande är ojämnt fördelad, med expertisen i huvudsak koncentrerad till arkitekter och konsulter.

    – Utifrån erfarenhet och andra projekt så ser vi att två stora utmaningar är att få till en fungerande återbruksmarknad och att öka kunskapen och kompetensen i branschen. En enkät som genomfördes inom studien visar också att utsläppsminskningar, ökad resurseffektivitet och kostnadsbesparingar är viktiga drivkrafter för fortsatta återbruksarbetet, säger Johanna Andersson.

    Kajsa Urge är projektledare för satsningen Bruka Halland, som tillsammans med IVL driver projektet:

    – Studien visar tydligt den stora potential som redan finns i Halland för både bevarande och återbruk. Jag ser också att företag i regionen har en möjlighet att utveckla nya typer av tjänster som kommer att efterfrågas framöver, såsom demontering, rekonditionering och inventering. Studien visar att en ombyggnation där stommen bevaras kan minska klimatpåverkan med 60 procent jämfört med en nybyggnation av motsvarande byggnad, säger hon och fortsätter:

    – Dessutom kan renovering leda till snabbare hyresintäkter och lägre byggkostnader. Den här informationen är värdefull både för fastighetsägare, som får bättre beslutsunderlag för sina fastigheter, och för politiker, som kan skapa gynnsamma förutsättningar för byggbranschens utveckling.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan

    Det senaste