Stort intresse för hållbart byggande i Uppsala

UPPSALA Hårda klimatkrav utgör inget hinder för det stora intresset för Rosendals fjärde etapp. Markanvisningstävlingen har lockat hela 17 byggentreprenörer.

Stort intresse för hållbart byggande i Uppsala
Solceller, gröna tak och trähus blir en allt vanligare syn i Rosendal. Foto: Alex Giacomini

Markanvisningstävlingen för Rosendals fjärde etapp ägde rum under sommaren och 17 aktörer skickade in sina anbud. Satsningen görs inom ramen för Uppsala kommuns deltagande i Fossilfritt Sveriges klimatledarprogram, med målet att stadsdelen som helhet ska binda mer koldioxid än den släpper ut, vilket kommer att utvärderas enligt Uppsala klimatprotokoll.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Att så många som 17 aktörer ville vara med och bygga den klimatpositiva etappen av Rosendal är väldigt positivt. Det visar också att vi lockar investeringar och att många delar Uppsala kommuns högt ställda klimatambitioner, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar.

Rosendals fjärde etapp blir därmed tillsammans med Ulleråker Sveriges första stadsdel med en positiv klimatpåverkan och en av de första i världen. För att uppnå detta kommer byggfasen att fungera som en experimentplattform för byggsektorn när det gäller klimatpositivt byggande.

Här kan byggentreprenörer dela sina erfarenheter från tidigare utvecklingsprojekt och tillsammans med kommunen utforska och testa nya innovativa lösningar för att tillsammans driva gränserna för klimatpositiv stadsutveckling framåt.

Totalt kommer det att uppföras 700–800 bostäder och kommersiella verksamheter i bottenvåningarna av byggnaderna. Markanvisningstävlingen inkluderar cirka 550–600 av dessa bostäder inom den fjärde etappen. Dessutom kommer två förskolor att byggas, varav den första redan har invigts.

För närvarande pågår utvärdering av de inskickade bidragen, och vinnarna kommer att tillkännages under hösten.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan