Svenskarna önskar mer hållbara bostäder och lokalproducerad el

HÅLLBART BYGGANDE Allt fler svenskar vill bo mer hållbart och kunna ta hänsyn till det när de köper bostad. Högst upp på önskelistan hamnar egenproducerad el. Det visar en undersökning om framtidens bostäder.

Svenskarna önskar mer hållbara bostäder och lokalproducerad el
Bild: Adobe Stock

– Vi har märkt att intresset för hållbarhet har ökat under pandemin, inte minst bland de unga. Det är väldigt roligt eftersom det är något som JM har stort fokus på. Nu gäller det att vi också kan leva upp till det, säger Maria Sandell, hållbarhetschef på JM i ett pressmeddelande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Bostadsbolaget har gjort en undersökning om framtidens bostäder där 1 500 personer i Sverige deltagit.

Enligt undersökningen säger 51 procent att det i framtiden kommer att bli viktigare att bo i en hållbar bostad. 9 procent uppger att det redan är så och hela 70 procent säger dessutom att det är viktigt att bostaden är producerad med minimal klimatpåverkan.

FAKTA

Vad svenskarna saknar i sin nuvarande bostad

  • 31 procent vill ha egenproducerad el i bostaden.
  • 31 producent vill ha bättre styrning och kontroll av uppvärmning och el.
  • 22 procent vill ha bra kollektivtrafik.
  • 22 procent vill ha bra möjligheter att källsortera sopor och avfall.
  • 17 procent vill ha laddningsstation för elbil.
  • 17 procent vill ha närhet till återvinningscentral.
  • 15 procent vill ha möjlighet att odla egen mat.
  • 11 procent vill ha gemensam tillgång till verktyg/redskap.
Källa: JM  

Lokalproducerat högt på önskelistan

I undersökningen ställdes också frågan vad man saknade i sin nuvarande bostadssituation för att kunna leva mer hållbart. Högst på önskelistan hamnade egenproducerad el i bostaden, tätt följt av bättre kontroll på uppvärmning samt närhet till bra kollektivtrafik.

– Att undersökningen visar att det är viktigare var energin produceras än hur mycket energi som krävs är en ögonöppnare för oss. Jag tolkar det som att man förutsätter att bostaden ska vara energieffektiv och att det man nu efterfrågar är att energin ska vara lokalproducerad. Det visar att också att det lokalproducerade är en trend, inte bara vad det gäller matproduktion. Jag tror att det en viktig symbolfråga att det är någonting konkret och synligt som faktiskt boendet bidrar till, säger Maria Sandell.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan