Tusen nya träd skapar nytta och trivsel

GRÖNSKA I ett nytt samarbete planerar Ängelholmshem att plantera 1000 träd under de kommande tio åren. Här är de valda träslagen och deras motivation.

Tusen nya träd skapar nytta och trivsel
Foto: Ängelholms kommun.

Träd är avgörande vid värmeböljor och kraftiga regn, samt för att skapa trivsamma stadsrum och bostadsområden. Därför planeras över 1000 nya träd i Ängelholms kommun de kommande tio åren i samarbete med bostadsbolaget Ängelholmshem.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Träd i stadsmiljö gör nytta för både klimatet och människorna som bor i staden. Tusen träd är ett bra mål, säger miljö- och tillståndsnämndens ordförande Anders Davidsson (M), i en kommentar.

Innan påsken planterades de första träden i projektet. Ängelholms kommun satte åtta träd nära skateparken, medan Ängelholmshem planterade lika många på fyra olika bostadsområden. Projektet innefattar olika trädarter av varierande storlekar, både inhemska och exotiska.

– Vi vill såklart minska effekterna av klimatförändringar men som bostadsbolag är det lika viktigt att skapa en tät och frodig utemiljö som skänker välmående till de som vistas där. Med välmående och trygga hyresgäster får vi stabila områden och stolta hyresgäster som i en förlängning bidrar positivt till Ängelholms utveckling, menar Mats Nilsson, vd på Ängelholmshem.

Parterna kommer att följa 3-30-300-modellen, skapad av Cecil Konijnendijk, professor i Urban Forestry vid universitetet i British Columbia, Kanada. Modellens mål är att varje medborgare ska se minst 3 träd från sin bostad, att varje kvarter i Ängelholm har minst 30% krontäckning och att det högst ska vara 300 meter mellan bostäder och närmaste grönområde i kommunen.

Det här är de första träden som har planterats

  • 8 katsuraträd och manchurisk valnöt, vid Ängelholms skatepark, bostadsområde Papegojan – Ängelholms kommun
  • 3 tokyokörsbär, bostadsområde Papegojan – Ängelholmshem
  • 1 tårbjörk och 1 jättevitoxel, Möllebackens förskola – Ängelholmshem
  • 1 tulpanträd samt 1 tokyokörsbärsträd, bostadsområde Kulltorp – Ängelholmshem
  • 3 hösttamarisk, bostadsområde Sockerbruket – Ängelholmshem
Hämtar fler artiklar
Till startsidan