Utsatt torg får grönt ansiktslyft

STADSPLANERING Vårväderstorget i Biskopsgården är planerat att genomgå en grönskande ansiktslyftning, med en ny handlingsplan utarbetad för att omvandla och förbättra torget.

Utsatt torg får grönt ansiktslyft
Långbordet på Trädgårdstorget.

Biskopsgården, ett område med särskilda utmaningar i Göteborg, ska nu bli föremål för förbättringar. I samarbete med lokalverksamheter på torget, dialog med besökare, omfattande undersökningar och trygghetsinventeringar arbetar fastighetsägaren aktivt med att utveckla Trädgårdstorget. Målet är att detta projekt ska vara avslutat till våren 2024.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Visionen är att Vårväderstorget ska bli hjärtat av den moderna trädgårdsstaden. Byggnadernas fasader får en ny färg, och torgytan omvandlas till en grönskande och inbjudande plats, komplett med specialdesignade sittmöbler som är skapade speciellt för Vårväderstorget.

– Vi har tagit fram helt unika möbler för torget som uppmuntrar till både lek och möten. Utanför biblioteket bygger vi en stor gradäng i bästa sol-läge, en trappa som kan användas som både sittplats och läktare. Dessutom bygger vi ett långbord som bjuder in till mat, fika, samtal och kanske kalas, säger Annelie Nithander, centrumutvecklare på GöteborgsLokaler, i en kommentar.

Det kommer även att bli betydligt mer grönska och fler träd på torget, vilket kommer att förhöja platsens trivsel. De tidigare planteringarna med växter och jord tas om hand och återanvänds i en ny kontext.

En av de mest omfattande åtgärderna är att alla jalusier kommer att tas bort från butiker och verksamheter i bottenvåningen. Fönster, dörrar och skyltfönster kommer att ersättas för att öka den upplevda tryggheten, och alla galler och jalusier kommer att bytas ut mot säkerhetsglas. Fasaden kommer att få en uppdelning där varje skyltfönster får sin egen färg, vilket skapar en känsla av trädgårdsstad och småskalighet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan