Vändningen: Giftiga byggvaror fasas ut

KEMIKALIER Användningen av byggmaterial som innehåller hormonstörande och cancerframkallande ämnen har halverats de senaste åren, enligt en kommande rapport från Byggvarubedömningen.

Vändningen: Giftiga byggvaror fasas ut
Foto: Adobe stock.

Förekomsten av farliga kemikalier i byggmaterial har länge varit en utmaning för bygg- och fastighetsbranschen. Dessa kemikalier, som kan vara både hormonstörande och cancerframkallande, återfinns i många olika material. Nu tycks branschen ha ökat sin medvetenhet kring problemet och visar en tydlig vilja att ersätta dessa ämnen med säkrare alternativ.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Det framgår av nya siffror från Byggvarubedömningen, en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att främja användningen av hållbara byggmaterial. I deras rapport ”Hormonstörande och cancerframkallande ämnen i byggvaror”, som publiceras den 10 september, visas att mängden farliga kemikalier i byggmaterial har halverats mellan 2017 och 2022.

    – Det är ett glädjande resultat som visar både att branschen tar frågan på allvar, och att vi som organisation gör ett viktigt jobb och har en viktig funktion för att fortsätta minskningen av giftiga ämnen i svenska byggprojekt, säger Hannes Morger, vd på Byggvarubedömningen, i en kommentar.

    Rapporten bygger på över 8 000 loggböcker där de största aktörerna inom Sveriges bygg- och fastighetsbransch har dokumenterat sina byggprojekt under perioden 2017–2022. Trots att definitionen av hormonstörande ämnen har utökats sedan 2017, vilket kunde ha lett till en ökad användning av dessa ämnen, har mängden farliga kemikalier minskat med 51 procent.

    I samband med rapporten genomfördes även en undersökning bland de 76 medlemsorganisationerna, där de främsta utmaningarna kring att bygga giftfritt belystes. Resultaten visar att svårigheterna att göra hållbara materialval dels beror på svårigheten att få med andra aktörer, dels på de höga kostnaderna.

    – Rapporten visar att de som jobbar strukturerat och långsiktigt med hållbara materialval verkligen gör skillnad och vi är fast beslutna att stödja dem i detta arbete för en mer hållbar och hälsosam bygg- och fastighetsbransch, avslutar Hannes Morger.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan