Världens första byggnad i fossilfritt stål: ”Avgörande för att nå klimatmålen”

Material I dag presenteras en industrianläggning i Hasslanda, Lund, med delar av byggnaden tillverkade av fossilfritt stål. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari är på plats och diskuterar stålets bidrag till klimatomställningen.

Världens första byggnad i fossilfritt stål: ”Avgörande för att nå klimatmålen”
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Byggbolaget Peab, stålbolaget SSAB, och fastighetsbolaget Wihlborgs presenterar nu världens första byggnad med fossilfritt stål i Lund. I Tomaten 1, en industrianläggning på 6 000 kvadratmeter i Hasslanda, har man integrerat fossilfritt SSAB-stål i tillverkningen av sandwichpaneler till byggnadens väggar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Vi är oerhört stolta över att vara en del av en historisk förflyttning för vår bransch. Byggnaden är ett startskott för arbetet att på bred front minska klimatpåverkan inom stålsegmentet, säger Jesper Göransson, Peab:s koncernchef i en kommentar.

Både Peab, SSAB, Ruukki Construction och Wihlborgs konstaterar att det nya stålet bidrar till en långsiktigt hållbar tillväxt inom sektorn och är en viktig del i hela Sveriges klimatomställning. Och de får även stöd från Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som är närvarande vid presentationen.

– Det nya fossilfria stålet kommer vara en viktig del av klimatomställningen, och här ligger Sverige i framkant med vår produktion och teknik. Fossilfritt stål är inte bara avgörande för byggsektorns och industrins klimatomställning, utan också för att Sverige ska nå klimatmålet om nettonollutsläpp senast år 2045. Produktionen av svenskt fossilfritt stål kommer dessutom att bidra till klimatomställningen i de bolag och länder som SSAB exporterar till. På så sätt minskar vi utsläppen i andra delar av världen, genom exporten av svenska klimatsmarta produkter, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Den nya anläggningen i Hasslanda, som beräknas vara klar våren 2024, kommer att inkludera kontor, lager, produktions- och teknikutrymmen. Den totala investeringen uppgår till 137 miljoner kronor. Wihlborgs är fastighetsägare och byggherre, medan kontraktstillverkaren Inpac kommer att vara hyresgäst.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan