Växande intresse för återvinning av golvspill

ÅTERVINNING Det frivilliga systemet för insamling av golvspill från plastgolv har levt i skymundan sedan 1990, och förra året samlades bara ungefär 20 procent av allt spill in. Nu har IVL tagit fram en guide för att få fler offentliga beställare att ställa krav på återvinning av spill.

Växande intresse för återvinning av golvspill
Foto: Adobe Stock

Golvbranschen satsade redan 1990 på att ta producentansvar för golvspill från PVC-golv. Entreprenörer och leverantörer gick då samman och finansierade ett system för att återvinna spill från plastgolv till nya golv.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Lågt intresse för att återvinna golvspill

  Men intresset har varit lågt under åren. Först på sista tiden har systemet, som är kostnadsfritt, börjat ta fart, och förra året slogs rekord när 370 ton material återvanns. Ändå återvinns bara ungefär 20 procent av spillet.

  Jenny Adnerfall.

  – Det här systemet är en jättelågt hängande frukt. Det är konstigt att inte alla vill ha det. Det kostar inget att använda, och du slipper kostnaden för avfallshantering, det är verkligen win-win, säger Jenny Adnerfall, teknik- och hållbarhetsansvarig på Golvbranschen.

  Vill engagera beställarna

  2015 tog Golvbranschen tag i frågan och försökte engagera entreprenörerna, de som lägger golven, att samla in spill. Nu riktas intresset mot beställarna.

  – Vi önskar att beställare ska efterfråga återvinning av spillet. Då blir det tydligt och mer eld i baken på entreprenörerna, säger hon.

  En av de vanligaste golvtyperna

  Varje år uppstår ungefär 1 800 ton spill när plastgolv läggs in. Det handlar om kanter som skärs bort när mattan ska anpassas efter väggarnas form eller pelare mitt i golven. Siffran är en uppskattning, som baseras på att upp till tio procent av plastmattan går till spillo. Varje år läggs det in ungefär 18 000 ton plastgolv i Sverige.

  – Plast- och trägolv är de stora golvtyperna som installeras i Sverige, och då är det oftast trägolv i hemmiljö och plastgolv i offentlig miljö, som på sjukhus, säger Jenny Adnerfall.

  Hon hoppas på att kunna nå 50 procent återvinning inom de närmaste tre åren.

  Ny guide för beställare

  Alexandra Almasi, IVL Svenska Miljöinstitutet, har arbetat med en ny guide som ska hjälpa offentliga beställare att ställa krav på separat insamling och återvinning av spill.

  Alexandra Almasi.

  – Det är viktigt att använda det här systemet, som finns och fungerar bra. Vi har också räknat ut att man sparar två ton koldioxidekvivalent per ton golvmaterial som återvinns istället för att eldas upp, så även ur klimatperspektiv finns det en mening med att återvinna materialet, säger hon.

  Spillet blir till nya mattor

  Själva systemet är anpassat för nya material där varje spill märks upp efter tillverkare, så att det kan malas ned och bli nya mattor. Gamla mattor är mer komplicerat, de är ofta förorenade av lim och spackel och kan innehålla ftalater och andra ämnen som man inte vill cirkulera, utan få bort från kretsloppet.

  Här finns guiden.

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan