Vittnesmål från byggnadsarbetares verklighet

SOCIAL HÅLLBARHET Fackförbundet Byggnads samlar i sin senaste kampanj in vittnesmål om lönedumpning, oseriösa företag och farliga arbetsmiljöer i byggbranschen.
– Våra medlemmars vittnesmål visar tydligt att kampanjen behövs, att vår verklighet inte får ignoreras och att byggbranschen behöver städas, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Vittnesmål från byggnadsarbetares verklighet
Johan Lindholm, ordförande Byggnads Foto: Byggnads

På kampanjsidan för Helt seriöst? uppmanas byggnadsarbetare att lämna vittnesmål om hur deras verklighet ser ut. De kan också skriva under uppropet som uppmanar till ordning och reda i byggbranschen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Poängen med kampanjen är att väcka engagemang och visa att vi är många som vill ha en byggbransch fri från fusk, lönedumpning och usla arbetsmiljöer. Vår styrka är främst vårt växande medlemsantal men underskrifterna kommer att öka pressen på våra motparter att på riktigt ta tag i frågan. Vi vill ha svenska folket i ryggen för att få byggbolagen att ta ansvar, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Dödsfall och allvarliga olyckor ökar

Antalet dödsfall och allvarliga olyckor har ökat i byggbranschen. Hittills har elva byggnadsarbetare omkommit i Sverige i år och enligt Byggnads är många av olyckorna kopplade till felaktiga och osäkra byggnadsställningar.

Under arbetsmiljöveckan i slutet av oktober genomförde fackförbundet kontroller på över 1100 byggnadsställningar i Sverige. De upptäckte fel på 65 procent av byggnadsställningarna och på flera platser var bristerna så allvarliga att skyddsombuden behövde stoppa arbetet.

I ett av de vittnesmål som inkommit till Byggnads berättar byggnadsarbetaren Emil Karlsson om en sådan fallolycka:

– Innan olyckan tänkte jag inte på risker, idag skulle jag aldrig gå upp på en ställning som inte är okej. Efter röntgen fick jag reda på att min armbåge såg ut som smulpaj. Jag opererades och nu är det två skruvar som håller ihop över och underarmen. Jag tänker att det är som ett gångjärn.

Skyddsombudet Mats Johansson vittnar om en dödsolycka:

– Jag blev som skyddsombud inkopplad i en olycka där en arbetare dött. Olyckan hände en vecka före semestern. Först efter åtta eller nio månader hölls det första förhöret. Med den arbetskamrat som var först på plats efter olyckan. Det var bara ja och nej-frågor. Eventuella spekulationer om det berodde på stress eller tight schema tilläts inte.

Enligt Johan Lindholm dominerar just nu vittnesmålen om lönedumpning och oseriösa företag på svenska byggen.

– Det är många vittnesmål om lönedumpning. Ofta i kombination med usel arbetsmiljö och ibland med svart arbetskraft. Jag kommer själv att lämna vittnesmål i kampanjen men har sett så mycket skit genom åren att jag inte vet vad jag ska välja att berätta om. Våra medlemmars vittnesmål visar tydligt att kampanjen behövs, att vår verklighet inte får ignoreras och att byggbranschen behöver städas, säger han.

– Villabranschen är katastrof. Jag bevittnar dagligen arbetare som bor på arbetsplatsen. I ett och samma trånga utrymme sover man, vispar betong och lagar sin mat. Tänk vad mycket farlig skit de får i sig, allt för 70-80 spänn i timmen svart.
Felix Gravél, byggnadsarbetare

 

 

 

 

 

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan