Blågröna städer: 9 tips för hållbar utveckling

EKOSYSTEM Europeiska städer kan öka sina blågröna områden med 42 procent genom att tillämpa principerna för regenerativ design, enligt en ny rapport. Här är nio konkreta tips för att komma i gång.

Blågröna städer: 9 tips för hållbar utveckling
Tobias Nauwelaers. Foto: Visionsbild/Faye Pynaert.

Urbaniseringen har skapat ekologiska ”döda zoner” och gjort städer mer sårbara för översvämningar och värmeböljor genom att ersätta natur med hårdgjorda ytor, fälla träd och avleda vatten. En ny studie visar dock att 22 europeiska städer kan vända trenden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Enligt en rapport från Sweco har europeiska städer stor potential att förbättra livskvalitet, hållbarhet och motståndskraft i den byggda miljön. Genom att använda regenerativ design kan dessa städer öka sina blågröna områden med 42 procent och samtidigt leva upp till EU:s nya regler för att återställa urbana ekosystem.

    – Den biologiska mångfalden minskar i en skrämmande takt och omfattning, vilket i sin tur ger en kedjereaktion. Det hotar även de grundläggande ekosystemtjänster som medborgarna är beroende av, som bland annat rent vatten, ren luft samt pollinering av odlingar, säger Tobias Nauwelaers, en av Swecos experter på naturrestaurering och urban ekologi, och en av författarna till rapporten, i en kommentar.

    Tobias Nauwelaers föreslår att problemen med biologisk mångfald i Europas städer kan lösas genom att använda principerna för regenerativ design.

    – Genom att införliva naturliga och delvis naturliga system för att uppnå fler blågröna områden räcker det inte med att städerna minimerar skadorna på miljön, utan de måste också börja ”ge tillbaka” genom att bidra positivt till ekosystemen och stärka den biologiska mångfalden. Det finns tillgång till EU-finansiering för att hantera problemet, eftersom minst 20 miljarder euro om året kommer att sättas av från EU:s budget 2021–2027 för investeringar i biologisk mångfald, säger han.

    Sweco ger flera rekommendationer för att stärka städers motståndskraft mot klimatförändringar och utöka blågröna områden:

    1. Använd naturlig blågrön infrastruktur: Utveckla staden i harmoni med platsens naturliga element i stället för att motverka dem. Integrera träd, våtmarker och gröna tak för att förbättra biologisk mångfald, stärka motståndskraften mot extremväder och skapa rekreationsytor som gynnar hälsa och välmående.
    2. Satsa på biologisk mångfald och ekologisk restaurering: Använd inhemska växtarter, bekämpa invasiva arter och restaurera mark och vattendrag för att förbättra lokala ekosystem och ekologisk hälsa.
    3. Skapa gröna korridorer: Bygg nätverk av livsmiljöer som kopplar samman naturområden och stödjer djur- och växtarters förflyttning.
    4. Förbättra vattenhanteringen: Använd genomsläppliga ytor, samla regnvatten och anlägg våtmarker för att minska översvämningar och förbättra vattenkvaliteten.
    5. Involvera medborgare: Engagera invånarna i planeringsprocessen och projekt som gemensam trädgårdsskötsel för att främja inkludering och samarbete.
    6. Bygg en cirkulär ekonomi: Säkerställ att energi, material och vatten flödar i slutna system, minimera avfall och återanvänd resurser.
    7. Stimulera stadsodling: Öka lokal matproduktion för att minska transportutsläpp och stärka stadens självförsörjning.
    8. Utveckla motståndskraftig infrastruktur: Anpassa byggnader och system till klimatförändringar för att hantera framtida utmaningar.
    9. Främja hållbara transporter: Säkra 15-minuters tillgång till nyckeltjänster och stöd hållbara transportalternativ.
    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan