Betydande byggnation har skett i riskutsatta områden utan att ta hänsyn till nya krav och kunskaper om klimatrisker från hav, sjöar och vattendrag. Det visar Swecos nya rapport, beställd av Nationella expertrådet för klimatanpassning.
Så många byggnader hotas av klimatrisker
KLIMAT Många av Sveriges byggnader ligger i riskområden för erosion, ras, skred och översvämningar. Det visar en ny rapport som ingår i en nationell klimat- och sårbarhetsanalys.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Totalt rör det sig om 11 procent av det svenska byggnadsbeståndet, enligt rapporten.
– Totalt har drygt 8,7 miljoner byggnader analyserats. Redan i dag befinner sig 11 procent av dessa, det vill säga drygt 0,9 miljoner, i riskutsatt område. Enligt de framtidsscenarier vi undersökt kan andelen byggnader i dessa områden stiga till 13 procent till år 2100. Totalt sett rör det sig om drygt 1,1 miljoner byggnader, undantaget eventuell nybyggnation, som i framtiden kan utsättas för dessa risker, säger David Hirdman, klimatanpassningsstrateg på Sweco, i en kommentar.
Enligt rapporten är de flesta byggnaderna i riskutsatta områden komplementbyggnader (58 procent) eller bostäder (33 procent). Det är också viktigt att notera att en betydande del av byggnaderna i kategorin samhällsfunktion, som inkluderar skolor, är riskutsatta.
Även vägar och järnvägar har analyserats. Cirka 14 procent av vägsträckorna och 16 procent av järnvägssträckorna ligger idag inom riskområden, och denna andel förväntas öka.