Att välja trä framför betong: ”Halverat klimatavtryck”

TRÄ Kvarteret Tärnan, konstruerat helt i trä, har en klimatpåverkan som är 60 procent lägre än den hos ett konventionellt betonghus.
– Det ska kännas schysst att bo i huset, både för det egna samvetet och miljön, säger Ulrik Neuendorf, ansvarig arkitekt på Radar, i en kommentar.

Att välja trä framför betong: ”Halverat klimatavtryck”
Foto: Pressbild.

I Varberg är kvarteret Tärnan en nyskapande satsning. Det stora trähuset, som planeras att färdigställas till våren, är det första flerfamiljshuset med en stomme av korslimmat trä i staden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Bakom byggnationen står Etikhus, med Radar arkitektur involverade sedan projektets början.

  – Etikhus och vår gemensamma utgångspunkt var hållbarhetsaspekten och vi var överens om att huset skulle vara i trä. Därefter utreddes lite olika alternativ när vi bland annat jämförde stommaterial, säger Ulrik Neuendorf, som varit ansvarig arkitekt i projektet, i en kommentar.

  Jonas Lundgren, arkitekt och miljösamordnare, säger att de under projektet utnyttjat hela kontorets tvärdisciplina kunskap, med planerings-, landskaps- och husarkitekter.

  Pressbild.

  Att välja trä i stället för betong innebär en betydande minskning av klimatpåverkan. Kort sagt halveras klimatavtrycket direkt, enligt arkitekterna. Dessutom har samarbetet med en lokal stomleverantör från Södra möjliggjort ytterligare minskning av klimatpåverkan med tio procent.

  Totalt innehåller kvarteret Tärnan 80 lägenheter och sju stadsradhus i området Oskarsdal i Varberg.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan