Byggbranschen positiv till AI-omställning – men vissa företag långsamma

AI Nästan var tionde anställd i byggbranschen använder AI-teknik, och fördelarna är fler än man kan tro. Det visar en ny rapport från Ramirent.

Byggbranschen positiv till AI-omställning – men vissa företag långsamma
Foto: Adobe stock.

AI, drönare och uppkopplade maskiner. Det är några av användningsområdena för AI på byggarbetsplatser. Och fler kan vi vänta oss i framtiden, för attityderna i branschen är mestadels positiva.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  I en undersökning från Ramirent svarade 500 personer inom branschen på frågor om bland annat digitalisering och ny teknik. Åtta procent av de svarande använder AI idag. 26 procent räknar med att göra det inom tio år.

  29 procent använder sig av drönare och 25 procent av uppkopplade maskiner. Det är nästan dubbelt så många jämfört med i fjol.

  – Vi vet med säkerhet att produktiviteten, som är en springande punkt i byggbranschen, kommer bli bättre om vi ökar vår digitaliseringsgrad. Det är tydligt belagt i forskning,, säger Jimmy Dahlström, affärschef på Ramirent, i ett pressmeddelande.

  Enligt Ramirentrapporten är den mest populära digitala tekniken inom byggsektorn system som används för att få bättre kontroll på kostnader i projekten, men även för att planera personalresurser eller säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö.

  19 procent av de svarade uppger att anledningen till att de inte använder fler digitala system är att företaget där de arbetar inte är förändringsbenäget. 16 procent svarar att viljan finns men att kompetensen saknas, och 15 procent att det saknas bra lösningar på marknaden. 

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan