Byggbranschinitiativ ska stoppa fusk och kriminalitet

SOCIAL HÅLLBARHET I nylanserade Byggmarknadskommissionen ska byggbranschen tillsammans med fackliga organisationer under två år arbeta för att stoppa fusk och kriminalitet.

Byggbranschinitiativ ska stoppa fusk och kriminalitet
Foto: Stock Adobe

– Byggnads har under många år uppmärksammat problemen i byggbranschen. Allt för länge har vi kunnat konstatera att vår bransch lider av låglönekonkurrens, utnyttjande av arbetskraft, att arbetsplatsolyckorna ökar och att kriminalitet har fått fäste, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i en kommentar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Han fortsätter:

    –De allt längre kedjorna av underentreprenörer gör att våra kollektivavtal kringgås. Jag är glad att vi i byggbranschen nu kan samlas kring ett initiativ som förhoppningsvis kan leda till en byggsektor med sund konkurrens och där våra kollektivavtal respekteras.

    Enligt ett pressmeddelande från Byggföretagen (tidigare Sveriges Byggindustrier) kommer Byggmarknadskommissionen att kartlägga förhållanden på den svenska byggmarknaden och föreslå åtgärder som främjar en långsiktig utveckling av en sund, hållbar och attraktiv byggbransch.

    Vill ta helhetsgrepp

    Arbetet kommer att pågå i två år och flera stora byggföretag, fackliga organisationer samt allmännyttiga och kooperativa företag medverkar. Ordförande i kommissionen blir förre detta bostadsministern Stefan Attefall.

    I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Catharina Elmsäter Svärd, vd Bygg­företagen, Johan Lindholm och Stefan Attefall tillsammans:

    – Vi som tagit initiativet till Byggmarknadskommissionen sitter ofta på olika sidor av förhandlingsbordet, och tycker inte alltid lika. Men i detta står vi helt enade. För det vi ser är allvarliga systemfel som kostar samhället oändligt mycket mer än det smakar. Kostnader i förlorade liv och hälsa, förlorade skatteintäkter och dyra byggprojekt. Det behövs ett helhetsgrepp för både branschens aktörer och myndigheter. Och arbetet kan inte vänta. Det påbörjas därför i dag.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan