Byggföretagen: EU-förslag tar inte hänsyn till Sveriges behov

EU EU-kommissionens förordning om restaurering av natur är inte anpassad efter Sveriges behov. Det menar bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som tagit fram en rapport för att belysa förslagets konsekvenser för samhällsbyggnationen.

Byggföretagen: EU-förslag tar inte hänsyn till Sveriges behov
Carina Utterström Mace, EU-sakkunnig, Byggföretagen.

Rapporten EU-förslag om Restaurering av natur: Hur påverkas stadsutveckling och byggandet?, som tagits fram av Byggföretagen, undersöker hur EU-förslaget om naturåterställning påverkar stadsutveckling och byggsektorn.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Syftet med Europaparlamentet och rådets förordning om naturåterställning är att förbättra den biologiska mångfalden i EU:s medlemsländer. Om förslaget antas kommer EU att ha möjlighet att införa bindande krav på medlemsländerna för att säkerställa bevarandestatusen för olika arter och naturtyper.

    Det finns betydande variationer mellan länderna när det gäller artskydd och tillgången till gröna ytor. Enligt Carina Utterström Mace, EU-sakkunnig på bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, har EU-kommissionens förordning utarbetats utan att genomföra en intäkts- och kostnadsanalys av de samhällseffekter den kan få i Sverige.

    – Förordningen behöver ändras så att mer hänsyn tas till varje lands förutsättningar. I sin nuvarande utformning leder förslaget till samhälleliga kostnader i Sverige på hundratals miljarder kronor fram till 2050, säger hon.

    Vidare påpekar Carina att Sverige är en av Europas mest miljövänliga länder, med endast tre procent av ytan bebyggd, och att landet aktivt arbetar för att stärka sina ekosystem.

    – Det måste vägas mot behovet av fortsatt urbanisering, ett ökat inslag av till exempel trähusbyggnation och de pågående industrisatsningarna i norra Sverige, avslutar Carina Utterström Mace.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan