Byggutmaning ska snabba på omställningen

CIRKULARITET För att snabba på klimatomställningen inom bygg- och fastighetssektorn lanserar nu Byggföretagen i Väst och Johanneberg Science Park ett konkret verktyg i form av Byggutmaningarna. Den första utmaningen har tema återbruk.

Byggutmaning ska snabba på omställningen
Foto: Adobe Stock

2019 investerades enligt Byggföretagen cirka 97 miljarder kronor i byggnader och anläggningar i Västra Götaland. Det motsvarar cirka 20 procent av Sveriges totala byggmarknad. Samtidigt släpper bygg- och fastighetssektorn enligt Boverket ut cirka 20 procent av Sveriges totala utsläpp, varav cirka 50 procent av dessa kommer från byggverksamhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Nu lanserar Byggföretagen och Johanneberg Science Park tillsammans ett arbetssätt för att hjälpa byggsektorn att komma igång med klimatomställningen som de kallar Byggutmaningarna.

De riktar sig till aktörer som äger, utvecklar, beställer eller bygger fastigheter  och som vill minska sin klimatpåverkan.

Hållbar byggsektor kräver återbruk

Den första utmaningen har tema återbruk, i den finns tre olika utmaningar som kan antas och som är kopplade till inventering, målsättning och byggande.

— En framtida hållbar byggsektor är otänkbar utan återbruk. Johanneberg Science Park samlar många olika aktörer inom byggbranschen och vi tror att vi som jobbar med byggnader behöver hitta sätt att strukturerat inkludera återbruk i de moderna arbetssätten, säger Peter Selberg, samordnare vid Johanneberg Science Park i en kommentar.

Han fortsätter:

—Vissa är väldigt bra på det redan, och har hittat sätt att göra det enkelt, lönsamt och effektivt, men nu måste vi se till att många fler lär sig detta. Därför har vi valt att formulera de här byggutmaningarna på temat återbruk.

För dem som antar utmaningarna arrangeras gemensamma träffar för utbyte av erfarenheter och experthjälp.

Läs mer här 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan