Först ut med att använda Citylab 4.0: ”Lärorikt och spännande”

CERTIFIERing Strategisk Arkitektur är först i Sverige med att använda nya Citylab 4.0 i utvecklingen av Lövgård i Sundbyholm, Eskilstuna.
– Har man goda ambitioner med projektet och förutsättningar för att skapa en hållbar stadsdel så tycker jag absolut att man ska certifiera, säger Ylva af Kleen, arkitekt och certifierad citylabsamordnare.

Först ut med att använda Citylab 4.0: ”Lärorikt och spännande”
Ylva af Kleen och visionsskiss för nya livet i Sundbyholm. Illustration: Jenny Wallmark Designstudio.

På en gammal golfbana vid Mälaren planeras en hållbar stadsdel med 1200 bostäder att byggas under 25 år. Det 100 hektar stora området utvecklas av Sundbyholm Platsutveckling.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  – Att utveckla ett område över en så lång tid som 25 år är en särskild utmaning. Genom att använda Citylab 4.0 från början lyfter vi alla viktiga aspekter och säkrar värdet på planens alla delar för framtiden. Vi skapar inte bara en plan, vi skapar en långsiktig och hållbar vision, säger Ylva af Kleen, arkitekt och certifierad citylabsamordnare på Strategisk Arkitektur, till Hållbart Samhällsbyggande.

  Citylab är ett svenskt certifieringssystem för stadsdelar, utvecklat av SGBC (Sweden Green Building Council). Det strategiska hållbarhetsprogrammet fungerar som ett gemensamt styrdokument för både offentliga och privata aktörer, vilket ger en enhetlig grund och styrning för hållbar utveckling av ett område.

  – Det har varit både lärorikt och spännande. Framför allt att man i Citylab-processen lyfter genomförande- och förvaltningsfrågorna i det tidiga visionsarbetet. Redan nu i projektets allra tidigaste faser börjar man tänka på vem som har ansvar för att genomförande och förvaltning ska uppfylla projektets mål. Det är ett väldigt långsiktigt sätt att arbeta. Citylabs process innebär också en bredare samverkan där fler aktörer involveras tidigt än i ett vanligt projekt. Det bäddar för ett smidigt genomförande, säger Ylva af Kleen.

  Strategisk Arkitektur ser Citylab som en metodik som säkerställer att alla viktiga aspekter beaktas i rätt tid, samtidigt som den främjar arbete med social hållbarhet och dialogprocesser.

  – Det som slog oss när vi började jobba med systemet, var vilket bra stöd certifieringen utgör för att hantera komplexa frågor på ett självklart sätt, avslutar hon.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan