Fortsatt dålig luft i svenska städer

LUFTKVALITET En rapport från Ramboll visar att halterna av luftburna partiklar (PM10) är högt över riktvärdena för Sveriges miljökvalitetsmål Frisk luft i många svenska städer.

Fortsatt dålig luft i svenska städer
Foto: Adobe Stock

Konsultföretaget Ramboll har analyserat luftkvaliteten med hjälp av data från landets kommuner och städer från 2019 och menar nu att det är tydligt att riksdagens miljökvalitetsmål Frisk Luft inte kommer att uppnås till 2020 som det var tänkt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Bland de städer som uppmäter högst värden finns Norrköping, Göteborg, Stockholm, Linköping och Visby.  Även mindre städer som Södertälje och Sundsvall uppmäter fortsatt för höga halter tillsammans med ytterligare ett tjugotal orter runt om i Sverige.

  FAKTA

  Nivåerna av luftburna partiklar i förhållande till miljökvalitetsmålet Frisk luft

  Borås, Gävle, Göteborg, Halmstad, Hedemora, Helsingborg, Jönköping, Karlshamn, Karlskrona, Karlstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Olofström, Piteå, Skellefteå, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundsvall, Säffle, Södertälje, Trelleborg, Umeå, Uppsala, Visby och Örnsköldsvik.

  –Det är oroande att så många städer visar på så höga halter. 2020 var det år Sverige skulle ha uppnått riksdagens miljökvalitetsmål Frisk Luft, men det är vi i dagsläget långt ifrån. Det ställer stora krav på omställningen framåt och kräver både ökade medel och resurser inom nationell samordning. Landets kommuner och regioner måste vidta mer kraftfulla åtgärder för att förbättra luften för invånarna, säger Daniel Nilsson, luftkvalitets- och miljöexpert på Ramboll i en kommentar.

  Vissa städer visar bättre värden

  Det finns också städer där luften blivit bättre jämfört med förra årets genomgång. Exempelvis har Växjö, Västerås, Luleå och Lund sänkt sina värden under året och ligger nu under gränsen. Många städer visar lägre halter än förra året, men har fortfarande värden som överstiger de acceptabla enligt Ramboll.

  –Exakt vad det beror på är svårt att avgöra. Region Gotland har till exempel börjat sanda med hårt granitgrus istället för sand gjort av kalksten som lättare går sönder och orsakar partikelutsläpp. Stockholm har infört miljözon på hårt belastade Hornsgatan. Det finns helt enkelt mycket kommuner och regioner själva kan göra för att minska sina utsläpp, säger Daniel Nilsson.

  Läs mer här

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan