Golvbranschen sågar nya kriterier: ”ansvarslöst”

GOLV Svanens beslut att exkludera PVC-material i sina nya golvstandarder har väckt starka reaktioner. Enligt Golvbranschen är förslaget både ovetenskapligt och ansvarslöst gentemot branschen och konsumenterna.

Golvbranschen sågar nya kriterier: ”ansvarslöst”
Johan Aspelin, vd, Golvbranschen GBR,

Miljömärket Svanen håller på att ta fram nya kriterier för golvmaterial. I förslaget som varit ute på remiss över sommaren utesluts allt golv med PVC-material. Golvbranschen ifrågasätter detta eftersom de anser att det finns PVC-produkter som är klimatsmarta och återvinningsbara.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Vi är väldigt bekymrade över att en så välrenommerad aktör som Svanen faller in i ovetenskaplighet och allmänt tyckande. Produkter och tillverkningssätt utvecklas. PVC är ett material som gjort en fantastisk resa från att vara oljebaserat till att idag kunna framställas nästan helt biobaserat. Det är en utveckling som borde uppmuntras och inte saboteras, säger Johan Aspelin, vd i Golvbranschen GBR, i en kommentar.

Golvbranschen hävdar att Svanens handlingsätt saknar vetenskaplig grund och anses vara oansvarigt gentemot både branschen och konsumenterna.

– Beslutet att utesluta PVC motiveras delvis av att det finns en allmänt negativ inställning till PVC. Det borde vara en miljöorganisations skyldighet att upplysa om hur det verkligen förhåller sig. Att låta sig styras av en allmän bild är varken vetenskapligt eller rätt mot de som ska köpa golvprodukter, avslutar Johan Aspelin.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan