Så ska fastighetsbolaget öka återbruket

ÅTERBRUK Den nya satsningen ska främja en fungerande återbruksmarknad och minska klimatutsläppen inom fastighetsbranschen.

Så ska fastighetsbolaget öka återbruket
Fabege har skapat en återbrukshubb i Solna Business Park. Foto: Pressbild.

På en yta om cirka 2 000 kvadratmeter i Solna Business Park samlas byggmaterial, installationer, utrustning och möbler för återbruk. Alla föremål dokumenteras och görs tillgängliga på en digital marknadsplats.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?
Sönke Leve. Foto: Pressbild.

Sönke Leve, hållbarhetssamordnare på Fabege, berättar att fastighetsbolaget ska samla material och produkter som går att återbruka i bolagets egna fastigheter på den nya återbrukscentralen.

Materialet kan komma från till exempel rot-renoveringar och förvaltningsverksamheten. Vidare säger Sönke Leve att Fabege på sikt även vill öppna upp återbrukscentralen för andra aktörer på marknaden.

– Inom fastighetsbranschen behövs samarbete, både med hänsyn till hållbarhet och ekonomi. Vi återanvänder långt ifrån allt vi skulle vilja, och vi hoppas kunna hitta mottagare för det som vi själva inte kan återanvända. Det skulle vara som ett byggvaruhus, fast med återbrukat material, säger han till Hållbart Samhällsbyggande.

Använder återbrukstjänst

En svårighet är att veta exakt vad som finns i fastigheterna. Att göra en inventering tar tid och kostar pengar. I dag finns flera tjänster för hantering av återbruk men Fabege har valt att använda tjänsten Palats.

– Vi valde Palats huvudsakligen på grund av dess användarvänlighet. Även om de inte var helt integrerade med lagerhantering, försäljning och momshantering, har vi samarbetat nära och tillsammans löst flera av de utmaningar som uppstått, säger Sönke Leve.

Skissbild av återbrukshubben. Foto: Pressbild.

Vidare berättar han att momsfrågan har varit den mest komplicerade och tidsödande utmaningen hittills.

– Att sätta upp en hubb och fylla den med återbrukat material har varit relativt enkelt. Men på grund av att varje fastighet fungerar som ett eget bolag och att återbrukscentralen är ett dotterbolag till Fabege, måste vi följa en transaktionsprocess när vi flyttar material mellan bolagen. En sådan lösning fanns inte tidigare, avslutar Sönke Leve.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan