Grönt ljus för nytt landmärke i Skellefteå

HÅLLBART BYGGANDE Det nya sjuvåningshuset på Campus Skellefteå ska byggas med maximal hållbarhet i åtanke. Kommunen strävar efter att uppnå certifiering enligt både Miljöbyggnad 4.0 och NollCO2.

Grönt ljus för nytt landmärke i Skellefteå
Illustration: Skellefteå kommun.

Det hållbara huset, som kommer att hysa forsknings- och utbildningsverksamhet, blir även bas för kompetenscentret Arctic Center of Energy. Nu har den nya byggnaden på Campus Skellefteå fått grönt ljus efter att bygg- och miljönämnden beviljat bygglov.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Byggnaden ska bli en mötesplats, testbädd och labbmiljö för forskning om framtida energilösningar, vilket behövs i ett Skellefteå som ska växa hållbart, säger Annamaria Hedlund (S), ordförande i bygg- och miljönämnden, i en kommentar.

Huset blir bland annat hemvist för kompetenscentret Arctic Center of Energy, som drivs av Luleå tekniska universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun.

Projektets hållbarhetsambitioner är höga, med ansökan om certifiering enligt Sweden Green Building Councils mål för Miljöbyggnad 4.0 och NollCO2, den mest ambitiösa nivån för hållbara projekt.

Beläget på västra sidan om biblioteket på Campus Skellefteå, kommer byggnaden att omfatta cirka 8000 kvadratmeter över sju våningar. Interiören planeras med öppna ytor och generösa glaspartier för att maximera utsikten över Skellefteälven.

Byggstart är planerad under 2024 och projektet förväntas vara klart vid årsskiftet 2026/2027.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan