Castellums Filip Elland får branschutmärkelse

Hållbarhet Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum har fått utmärkelsen ”Årets person inom hållbart samhällsbyggande”.

Castellums Filip Elland får branschutmärkelse
Filip Elland, Castellum. Foto: Pressbild

SGBC, Sweden Green Building Council, delar varje år ut en rad utmärkelser i syfte att uppmärksamma projekt och individer som bidragit till att främja hållbar samhällsbyggnad. Representanter från Sweden Green Building Councils medlemsföretag väljer ut finalisterna och vinnarna. Det är de olika certifieringssystemens operativa råd som fäller utslaget i alla utom en kategori.

Fakta

2021 års vinnare i Sweden Green Building Awards

  • Årets person inom hållbart samhällsbyggande: 
Filip Elland, hållbarhetschef, Castellum
  • Årets BREEAM-byggnad
: Nationalarenan 3, Fabege, Solna
  • Årets BREEAM-In-Use-byggnad
: Torp vårdcentral, Hemsö, Lerum
  • Årets utmärkelse för Hållbar infrastruktur: 
Skellefteå Site East, Skellefteå kommun
  • Årets LEED-byggnad/projekt
: SKF HQ Götaholm, SKF Sverige, Göteborg
  • Årets LEED O+M: 
Hötorgshus 3-4, Vasakronan, Stockholm
  • Årets Miljöbyggnad
: Neo Davidshall, Riksbyggen, Malmö
  • Årets Miljöbyggnad iDrift
: Syret 6, Wihlborgs, Lund
  • Årets NollCO2-projekt: 
Sköndalsvillan, Hemsö, Tyresö
Källa: SGBC

Filip Elland är ”Årets person” enligt SGBC

Castellums hållbarhetschef, Filip Elland får i år utmärkelsen ”Årets person inom hållbart byggande” av juryn bestående av Sweden Green Building Councils marknadsforum.

– Själv ser jag varje enskild hållbarhetssatsning som ett viktigt och nödvändigt steg för att klara Parisavtalets mål om att den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5°C och bidra till ett mer hållbart samhälle som håller sig inom de planetära gränserna”, sa Filip Elland i samband med att Castellum fick toppbetyg i den internationella ESG-rankningen av GRESB och utsågs till världens mest hållbara kontorsutvecklare.

”Vi är nummer ett”

– Vi är nummer ett enligt GRESB för alla byggbolag som utvecklar kontor, ingen fick högre betyg än Castellum.

Castellum står bakom ett av världens första klimatneutrala polisbyggnader. Polishuset i Örebro byggs helt i trä och certifieras enligt NollCO2 med mål att uppnå nettonoll klimatpåverkan under livscykeln.

Sköndalsvillan. Sveriges första nettonoll-certifierade äldreboende. Illustration: Hemsö

Äldreboende prisas av SGBC

Bland SGBC-vinnarna återfinns också Hemsös äldreboende Tyresö som Hållbart samhällsbyggande tidigare skrivit om. Sköndalsvillan är första NollCO2-certifierade äldreboende i Sverige och ett av sju pilotprojekt som pågått för att expandera certifieringen av nettonoll klimatpåverkan från nya byggnader.

Hemsö dubbel vinnare i SGBC awards

Hemsö tog också hem priset för ”Årets BREEAM-In-Use-byggnad” med Torp vårdcentral i Lerum.

– Det är en bekräftelse på att vi ligger i framkant när det gäller hållbart byggande och att arbetet med att certifiera våra befintliga byggnader uppmärksammas. Att bygga klimatsmart behöver inte kosta mer, rätt material på rätt plats är en viktig lärdom från NollCO2-projektet, säger Emma Weman, hållbarhetchef på Hemsö i ett uttalande.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan