Här är golvbrunnen som sparar energi från duschvattnet

VVS Nu kommer den nya golvbrunnen som återvinner 75 procent av energin i duschvattnet.
– Vi ger oss på den enskilt största energiboven i hushåll, säger Henrik Hagman, grundare av produkten, i en kommentar.

Här är golvbrunnen som sparar energi från duschvattnet

Efter uppvärmningen av byggnader utgör tappvarmvatten den största andelen av vår energiförbrukning. För nyuppförda hus utgör detta vanligtvis mellan 35-45 procent av den totala energiförbrukningen, och det är under duschen som förbrukningen är som högst.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Nu har det Umeå-baserade sustaintech bolaget Enduce utvecklat en ny typ av golvbrunn – som återvinner 75 procent av energin i duschen. Henrik Hagman, grundare och produktchef på Enduce samt teknisk doktor i energiteknik, berättar att den patenterade lösningen har utvecklats under drygt tio år testats över 10 000 gånger.   

– Lösningen är baserad på världsledande teknik för energiåtervinning. Utgående använt duschvatten förvärmer inkommande kallvatten, vilket gör att betydligt mindre varmvatten behöver tillföras till blandaren och stora mängder energi sparas, säger han i en kommentar.

Flera investerare stödjer innovationen, och Energimyndigheten har bidragit med tre miljoner kronor i finansiering. Lösningen har testats inför lanseringen både i privatbostäder och större fastigheter, med deltagande från exempelvis Riksbyggen, MKB allmännyttiga bostadsbolaget, och HSB Living Lab

Produkten kan installeras antingen vid nyproduktion eller i befintliga byggnader, både i större fastigheter och privatbostäder. Priset för golvbrunnen ligger mellan 18–20 000 SEK exklusive moms och återbetalningstiden för ett familjehushåll som duschar 30 min per dag beräknas till cirka 5 år.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan