Malmö storsatsar på solenergi

SOLENERGI Nu står det klart att Malmö stad investerar 232 miljoner kronor för att utöka sin solcellskapacitet.

Malmö storsatsar på solenergi
Foto: Adobe stock.

De nya solcellsanläggningarna kommer att monteras på taken av 25 fastigheter i staden och täcka en sammanlagd yta på 34 000 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär fem stora fotbollsplaner. Dessa solceller förväntas producera cirka 6 gigawattimmar per år, tillräckligt för att driva 25 000 elbilsresor mellan Malmö och Kiruna under samma tidsperiod.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Tillsammans med de befintliga vindkraftverken och solcellsanläggningarna kan Malmö stad då generera elektricitet som motsvarar ungefär en sjättedel av stadens totala energibehov. Energin som produceras av solcellerna kan också lagras i batterier för att användas vid senare tillfällen, såsom laddning av stadens elfordon

– Det är ett spännande uppdrag som blir en viktig del i vårt arbete med hållbarhet, för vi vill gärna täcka tak med solceller och öka vår produktion av lokalt förnybar energi. Många av stadens fastigheter har tak som är lämpliga för det och nu kan vi ta vara på den potentialen, säger Linda Eriksson enhetschef för hållbarhet och teknikutveckling på stadsfastigheter, i en kommentar.

Planen framåt

Planen är att installera fem anläggningar nästa år, följt av tio år 2025 och ytterligare tio år 2026.

– I höst förbereder vi genom att rekrytera projektledare och utreda vilka tak vi ska fokusera på nästa år. Det handlar bland annat om att ta hänsyn till takens konstruktion, lämplig placering av batterier och behov av att söka nya bygglov, avslutar Linda Eriksson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan