Sweden Green Building Awards har delats ut. Den 28 november korades vinnare i sju kategorier. Bland de prisade projekten finns ett grönt kontorshus i Malmö byggt med klimatförbättrad betong och återvunnet stål, ett NollCO2-certifierat projekt i Bålsta och Borås tingsrätt, byggd av återbrukat tegel.
Hon är årets person inom hållbart byggande: ”Nu börjar omställningen ta fart”
Tävling
Sweden Green Building Council har utsett Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter, till Årets person inom hållbart byggande.
– Att höra att man är en inspiration är förstås fantastiskt – det är ju precis vad jag vill åstadkomma, att motivera till förändring, säger hon till Hållbart Samhällsbyggande.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter, utsågs till Årets person inom hållbart byggande.
Grattis! Hur känns det?
– Tack så mycket. Det känns jätteroligt. Att höra att man är en inspiration är förstås fantastiskt – det är ju precis vad jag vill åstadkomma, att motivera till förändring, säger Anna Graaf.
Juryn bedömde att nivån på 2024 års vinnare var exceptionellt hög, vilket enligt SGBC bekräftar Sveriges ledande roll inom innovativt hållbarhetsarbete i bygg- och fastighetsbranschen.
– Mitt examensarbete på Chalmers 1994 handlade om ekologiskt byggande, med fokus på resurseffektivitet, energieffektivitet och biologisk mångfald – frågor som är lika aktuella idag. Jag insåg då att arkitektkontoret är platsen där dessa idéer bäst förverkligas, från vision till färdig byggnad. Den insikten har präglat mig och blivit verklighet genom åren, säger hon.
Samtidigt anser Anna Graaf att omställningen går för långsamt. Hon menar att Sverige som land inte driver frågorna tillräckligt snabbt, även om branschen gör stora ansträngningar.
– Byggsektorn har långa ledtider och är ofta långsam. Projekten tar vanligtvis flera år, och om hållbarhetsfrågor inte lyfts tidigt, riskerar viktig tid att gå förlorad, säger hon och fortsätter:
– Nu ser vi dock stora framsteg, både inom klimatarbete och cirkularitet. Dessutom får biologisk mångfald äntligen mer uppmärksamhet – vilket jag tror kommer bli nästa stora fokusområde, avslutar Anna Graaf.
Fakta
Så lyder motiveringen
Årets person är en visionär strateg med stor kunskap inom hållbarhetsområdet. Anna Graaf tar sig an komplexa frågor och konkretiserar dem så att de blir praktiskt tillämpbara. Hon har en förmåga att ligga steget före och förstå vad som krävs för att komma längre i den hållbara utvecklingen.
Tidigt tog hon sig an arbetet med att forma affärsmål kopplade till hållbarhet. Tack vare detta, samt ett effektivt arbetssätt, har hon under lång tid, och i hög grad, bidragit till att branschen successivt sänker klimatavtrycket för byggnader.
Hon är inte bara en inspiration inom den egna verksamheten, utan arbetar med flera förtroendeuppdrag i branschen och bidrar på detta sätt till en förflyttning på bred front. 2022 blev hon bland annat utsedd av regeringen till ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi.