HSB första privata byggherren att gå med i Rättvist byggande

Social hållbarhet Som ett led i arbetet mot fusket på byggarbetsplatserna går HSB med i föreningen Rättvist byggande.
"Vi får ännu fler verktyg för att lösa problemen tillsammans med andra byggherrar", säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

HSB första privata byggherren att gå med i Rättvist byggande
HSB är den första privata byggherren att gå med i Rättvist byggande. Foto: Bengt Alm/Rättvist byggande

HSB, genom sina två byggande bolag HSB Bostad och HSB ProjektPartner, är den första privata byggherren som går med i Rättvist byggande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Det finns stora utmaningar med svart arbetskraft inom byggsektorn och för att lösa dem måste vi alla inom branschen bidra och samarbeta. HSB ställer redan idag krav på maximalt två underentreprenörsled samt följer upp och ställer krav gentemot våra entreprenörer och leverantörer. Genom att gå med i Rättvist byggande får vi ännu fler verktyg för att lösa problemen tillsammans med andra byggherrar, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

Affärsmodell för att motverka kriminalitet

Föreningen Rättvist byggande har tagit fram en arbetsmodell som ska motverka kriminalitet och osund konkurrens på byggarbetsplatser.

Den omfattar bland annat krav vid upphandling, kontroll och granskning av hela kedjan av underentreprenörer och oannonserade arbetsplatskontroller.

Rättvist byggande implementeras under hösten

– Vi har ett extra stort ansvar som medlemsorganisation att arbeta mot kriminalitet och oegentligheter på våra byggarbetsplatser. Vi kommer att implementera Rättvist Byggande i våra projekt under hösten, säger Wafa Knutson, affärsområdeschef Produktion på HSB Bostad.

HSB har tidigare varit med och finansierat Byggmarknadskommissionen, som avslöjade en omfattande arbetslivkriminalitet inom byggbranschen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan