AI förutspår översvämningar: ”Träffsäkrare varje gång det regnar”

KLIMATANPASSNING I Kristianstad används sensorer och AI för att övervaka vattenflöden. Nu vill kommunen utveckla ett verktyg som visualiserar översvämningsrisker.
– Målet är att varna fastighetsägare innan deras källare svämmar över, säger VA-ingenjören Magnus Lindgren till Hållbart Samhällsbyggande.

AI förutspår översvämningar: ”Träffsäkrare varje gång det regnar”
Magnus Lindgren monterar IOT-sensorer. Foto: Pressbild.

Kristianstad kommun har förbättrat sina prognoser för översvämningar i dagvattensystemet genom att använda IoT-sensorer och en ny maskininlärningsmodell.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – Den nya prognosmodellen är cirka 35 procent mer träffsäker än den tidigare, och med hjälp av AI blir den dessutom bättre med tiden, säger Magnus Lindgren, VA-ingenjör på Kristianstads kommun.

    Kristianstads kommun använder sedan tidigare prognossystemet Storm Water Management Model (SWMM) för att simulera vattenflöden i dagvattensystemet. I samarbete med Högskolan Kristianstad och Malmö Universitet har kommunen nu testat en ny AI-baserad modell, Nonlinear Autoregressive with Exogenous Inputs (NARX), som förutspår framtida vattennivåer med hjälp av historisk data.

    Studien visade att båda modellerna är effektiva för att förutsäga vattennivåer och översvämningsområden, men AI-modellen ger mer tillförlitliga prognoser, vilket är avgörande för att hantera översvämningsrisker.

    – Verktyget lär sig och förbättras över tid. Varje gång det regnar blir modellen mer precis. Med hjälp av modellen kan vi använda datan på olika sätt. Till exempel kan vi återskapa regnet i en digital tvilling för att identifiera svaga punkter, se var det svämmar över och analysera hur olika lösningar, som att bygga en damm eller dimensionera upp rören, påverkar resultatet, säger Magnus Lindgren.

    Magnus Lindgren berättar att målet är att söka finansiering för att utveckla ett verktyg som kan visualisera översvämningsrisker, vilket ska bli tillgängligt för alla i kommunen.

    – Detta kommer att hjälpa oss att åtgärda svaga punkter i ledningsnätet och förvarna medborgarna. Till exempel, om vi ser att ett femårsregn närmar sig, kan vi skicka sms till folk om att tömma sina källare.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan