Kommunen testar ny husgrundsmetod – ersätter betong

MATERIAL Med målet att minska klimatpåverkan provar Kalmar kommun en ny metod för att lägga husgrunder.

Kommunen testar ny husgrundsmetod – ersätter betong

Kalmar kommun testar en ny metod för att konstruera husgrunder i samband med byggandet av en ny skolmatsal. Metoden, som kallas Koljerngrund, använder sig av stålreglar och återvunnet glas som placeras mellan skivorna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Vi har sneglat på Göteborg och de har byggt en förskola med den metoden. De har lagt ner väldigt mycket tid och resurser på konsulter och de har klimatberäknat fram- och baklänges på olika alternativ. Det visade sig att koljern var den grundläggning med absolut minst klimatavtryck, säger Simon Gottfridsson, teknisk förvaltare Kalmar kommun, i en kommentar.

Koljerngrund är en lösning för grundläggning som beräknas minska klimatpåverkan med upp till 50 procent jämfört med traditionell betonggrund. Trots att metoden är dyrare i materialinköp än betonggrund, så är den fördelaktig för entreprenören eftersom den tar kortare tid att lägga och inte behöver någon torktid. Kostnaderna för att använda Koljerngrund förväntas därför vara marginellt högre totalt sett.

– Vi beslutade att testa metoden i kommande projekt i lagom stor skala och det blev Lindsdalsskolans matsal. Pratar man med entreprenören är den lätt att lägga. Det går fort, även om toppen på makadamen måste vara noggrann, säger Simon Gottfridsson.

För att säkerställa en stabil grundläggning krävs en mycket noggrant planerad grusbädd. Mellan olika delar på en 250 kvadratmeter stor platta får höjdskillnaden inte överskrida tre millimeter för att undvika problem med ojämnheter. Dessutom kan stark vind och oväder göra grundläggningsarbetet svårt och skapa ytterligare utmaningar.

– Metoden är innovativ och det finns många fördelar med den. Sen finns det risker också. Den är väderkänslig då konstruktionen är så lätt och om det regnar kan vatten bli stående på glasskivorna då det inte har någonstans att ta vägen, säger Simon Gottfridsson.

Byggprojektet förväntas vara klart i september eller oktober. Sedan ska kommunen göra en utvärdering.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan