Lista: 9 trender som främjar elbilsåkandet

MOBILITET Under 2024 förväntas betydande framsteg och utveckling som stöder övergången till eldrivna bilar. Det säger Daniel Forsberg, marknadsansvarig på CTEK, som också listar nio trender inom området.

Lista: 9 trender som främjar elbilsåkandet
Foto: Adobe stock.

Daniel Forsberg, marknadsansvarig på elektroniktillverkaren CTEK, listar nio trender kommer att förbättra upplevelsen av att köra elbil och därmed bidra till fortsatt elektrifiering av fordonsflottan under 2024.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

1. Fler offentliga laddstationer
– Vi kommer se en fortsatt ökning av antalet tillgängliga offentliga laddstationer, idag cirka 4 700. Särskilt i städer och som destinationsladdning vid köpcenter, företag och hotell. Dessa kommer att bidra till en fortsatt ökad användning av elbilar, säger Daniel Forsberg i en kommentar.Integration med smarta hem och smarta elnät.

2. Integration med smarta hem och smarta elnät.
– Vi kommer se nya tjänster som gör att elbilar och laddare kan integreras sömlöst med smarta hemsystem och elnät. Det möjliggör effektivare energianvändning och spar pengar för hushållen. Med batterier kan du redan nu sälja energi och hjälpa till att balansera elnätet, fortsätter han.

3. Fler städer satsar på elbilar.
– Huvudstaden har redan annonserat att de inför Miljözon klass 3 city med start 2024 och andra svenska städer följer efter. Kampen om att vara den stad som är bäst för elbilsåkande kommer att accelerera under 2024.

4. AI minskar felen på laddstationer.
– I vår senaste Yougov-undersökning 2023 svarade 58 procent av alla svenskar att de upplevt fel i utrustningen minst var femte gång de laddat vid en publik laddstation. Med användning av AI kommer detta minska avsevärt under 2024.

  5. Nya stöd från regering och myndigheter.
  – Regeringen har annonserat mer stöd för laddinfrastruktur och vi kommer att få se nya incitament för att stimulera efterfrågan på och användning av elbilar. För att mildra effekten av den slopade klimatbonusen. Jag förutspår även att någon ny typ av bonus eller stöd för elbilar införs även under 2024.

  6. Integration med förnybar energi.
  – Kopplingen elbilar och förnybara energikällor, som sol- och vindenergi, kan stärkas för att främja hållbar mobilitet. Det skulle ge möjlighet att styra elbilsägarnas elkonsumtion och även bidra till att balansera elnätet. Forskningsprojekt pågår och vi kan få se resultat redan 2024.

  7. Mer effektiva och snabbare laddare.
  – Utveckling av snabbladdningsteknik och bilar kan minska laddningstiden av ett elfordon betydligt, vilket gör dem mer attraktiva för konsumenter. Här är konkurrensen bland leverantörerna skarp och nya produkter når marknaden 2024. Jag förväntar mig ingen större förändring på elbilens batteristorlek under 2024, men laddeffekt via DC och laddkurvor optimeras kontinuerligt.

  8. Fler attraktiva elbilsmodeller.
  – Redan nu finns över 100 elbilsmodeller att välja mellan på den svenska marknaden och under 2024 lanseras ännu fler. Särskilt små och mer prisvärda modeller som tilltalar den bredare målgruppen kommer att få betydelse för den svenska kärnmarknaden.

  9. Lättare att ta elbilen utomlands.
  – För några år sedan var det betydligt mer besvärligt att resa i Europa med sin elbil. Nu har vi både längre räckvidd och enklare betalsystem (plug-and-charge, samt laddroaming) för destinationsladdning och fler elbilsförare kommer att våga ge sig ut på europavägarna, avslutar Daniel Forsberg.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan