Lund är en av världens smartaste och framtidssäkraste städer

Hållbara städer Lund är bäst i världen på att använda ny teknik för att bygga en hållbar stadsmiljö i dag och för framtiden. Även Stockholm, Malmö och Göteborg rankas högt.

Lund är en av världens smartaste och framtidssäkraste städer
Som mikromobilitet räknas transporter som sker med lätta fordon som elmoped, cykel, elsparkcykel eller vanlig elcykel. Foto: Adobe Stock

Parkeringsteknikföretaget Easypark har samlat in data om tusentals städer över hela världen och rankar de smartaste städerna i indelat i tre storleksklasser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  ”Städerna med högst poäng i indexet får bra betyg för hög användning av elbilar och låga koldioxidutsläpp”

  /blockquote>

  – Många regeringar intensifierar sina insatser mot klimatförändringarna och innovativa lösningar startar ofta i större städer innan de filtreras ut till resten av landet. Många av städerna med högst poäng i indexet får bra betyg för hög användning av elbilar och låga koldioxidutsläpp, och när städerna fortsätter att expandera, får mobilitet en allt viktigare roll i människors dagliga liv, säger Johan Birgersson, vd för Easypark group, i ett pressmeddelande.

  Fakta

  Topp 10 små framtidssäkra städer

  Världens ledande små städer med 50 000-600 000 invånare som är bäst på att ta till sig ny teknik för att skapa mer hållbara städer i dag och i framtiden:
  1. Lund, Sverige
  2. Stavanger, Norge
  3. Esbo, Finland
  4. Malmö, Sverige
  5. Aalborg, Danmark
  6. Aarhus, Danmark
  7. Trondheim, Norge
  8. Bergen, Norge
  9. Porvoo, Finland
  10. Cambridge, Storbritannien

  Bedömer städernas digitala mognad

  Rankningen av framtidens hållbara städer utgår från hur de tar till sig nya tekniska lösningar för att bygga en mer hållbar stadsmiljö för sina invånare. Data kommer från bland annat Världsbanken, The Economist, Internationella Valutafonden och The Lancet.

  För det första granskades varje stads digitala mognad genom att bedöma hur brett ny teknik anammats av befolkningen, regeringen och inom hälso- och sjukvården. Och här utvärderades också framgången och anseendet hos tekniska utbildningsinstitutioner i varje stadsområde.

  Granskade städernas miljöavtrycket

  För det andra tittade man på hur innovativa parkeringslösningarna var i städerna, det övergripande trafikledningssystemet inkluderat kollektivtrafiken och om transporterna sker miljövänligt. Även nivån på affärsinnovationer, andelen e-betalningar och kvaliteten på internetanslutningar i städerna vägdes in.

  Slutligen utvärderades även den miljömässiga hållbarheten i varje stad genom att bland annat analysera grön energianvändning, andelen miljö-certifierade byggnader, avfallshanteringssystem och återvinning samt åtgärder för att minska koldioxidutsläpp och planeringen för klimatförändringar.

  Fakta

  Topp 10 medelstora framtidssäkra städer

  Världens ledande medelstora städer med 600 000-3 000 000 invånare som är bäst på att ta till sig ny teknik för att skapa mer hållbara städer i dag och i framtiden:
  1. Köpenhamn, Denmark
  2. Stockholm, Sverige
  3. Oslo, Norge
  4. Amsterdam, Nederländerna
  5. Zurich, Schweiz
  6. Göteborg, Sverige
  7. Helsingfors, Finland 
  8. Boston, USA
  9. Utrecht, Nederländerna
  10.  Edinburg, Storbritanien
   

  Stockholm på andra plats

  London bedöms som den smartaste och mest framtidssäkra staden bland städerna med en befolkning på över tre miljoner människor. New York och San Francisco följde därefter.

  Och Köpenhamn intar förstaplatsen när det gäller städer med mellan 600 000 och 3 000 000 invånare. Där ligger Stockholm på andra plats och Oslo intar tredje plats. Göteborg är också på topp tio-listan.

  Lund rankas högst

  Bland städer med en befolkning på mellan 50 000 och 600 000 invånare är det svenskt i topp. Lund rankas här som smartaste staden i världen, följd av Stavanger och Esbo. Malmö tar en fjärdeplats.

  – Studien visar att skandinaviska städer rankas särskilt högt, och det är tydligt att dessa länder är i framkant när det gäller ny teknik. Det är uppenbart att skandinaviska länder gör sitt yttersta för att ge sina medborgare en hållbar och levande stadsmiljö, säger Johan Birgersson, vd på Easypark Group.

  Fakta

  Topp 10 stora framtidssäkra städer

  Världens ledande stora städer med över 3 miljoner invånare som är bäst på att ta till sig ny teknik för att skapa mer hållbara städer i dag och i framtiden:
  1. London, Storbritannien
  2. New York, USA
  3. San Francisco, USA
  4. Singapore, Singapore
  5. Berlin, Tyskland
  6. Rotterdam, Nederländerna
  7. Seattle, USA
  8. Seoul, Sydkorea
  9. Washington D.C, USA
  10. Manchester, Storbritannien
   

  Skandinavien inte toppen på grön energi

  På topplistan över stora städer som är bäst på att använda grön energi lyser dock städerna i Skandinavien med sin frånvaro. Ett högt betyg där indikerar hög användning av förnyelsebara energikällor och listan toppas av Rio de Janeiro följt av Seattle.

  Fotnot: Här kan du läsa mer om rankningen och hur studien har genomförts. 

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan