Arbetet med att uppgradera gatubelysningen i kommunen började i samband med beslutet att byta ut belysningen längs de centrala cykelstråken i Lund, både i centralorten och universitetsstaden.
Lunds nya gatubelysning: 70 procent energibesparing
Energi Förra året började Lunds kommun uppgradera gatubelysningen till modern LED-teknik. Hittills har 3000 nya armaturer installerats, och bytet har resulterat i upp till 70 procent mindre energiförbrukning.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– I det första skedet ser vi att de största fördelarna är minskade kostnader, både från den lägre energiförbrukningen som LED-teknologin medför samt från de möjligheter till att aktivt sänka energiåtgången genom att dimma ner sträckor när det inte är så mycket folk ute och rör sig, säger Stefan Jönsson, driftingenjör på Lunds kommun, i en kommentar.
Från förra året används moderna LED-armaturer med Interact City-plattformen från Signify (tidigare Philips Lighting). Stefan Jönsson och hans team kan nu effektivt reglera ljusmängd och energiförbrukning genom att skapa enkla regler och grupper för olika områden och vägar.
– Systemet ger god översikt av effektförbrukning, men kan också ge data på enskilda stolpar. Om något till exempel inte fungerar så kan vi enkelt se vilken armatur det gäller och vad som gått snett. Det innebär att underhåll och service blir betydligt smidigare, säger Stefan Jönsson.
I Veberöd, en liten tätort cirka 2 mil öster om Lund, har man bytt ut samtliga armaturer. Det öppnar möjligheter för framtida smarta teknologisatsningar, inklusive sensorer och mätare. Dessutom ger bytet till energieffektiv teknologi kommunen en tydlig bild av besparingarna.
– Vi ser att besparingarna ligger någonstans mellan 60 och 70 procent. Själva bytet till LED gör självklart sitt här, men möjligheten att också kunna sänka effekten när det är lämpligt ger stora vinster, avslutar Stefan Jönsson.