Machokulturen fortfarande stor på byggarbetsplatserna

Social Hållbarhet Sexistiska, homofobiska och rasistiska skämt förekommer fortfarande på arbetsplatserna enligt 70 procent av landets byggchefer. Det visar en ny undersökning som belyser machokulturen inom byggsektorn.

Machokulturen fortfarande stor på byggarbetsplatserna
Flera chefer tycker att det finns machokultur på jobbet. Foto: Adobe Stock

Machokulturen fortsätter att dominera arbetsplatserna i samhällsbyggnadssektorn och diskriminerande skämt är för tredje året i rad det största problemet. Det visar Byggchefernas senaste årliga mätning.

Monica Berling, kommunikationsansvarig på Byggcheferna anser att det finns mer machokultur än vad samhällsbyggnadssektorn har råd med. Att machokultur är roten till många av de utmaningar branschen står inför som kompetensförsörjning, social hållbarhet, affärsrisker och säkerhet.

– Branschen kämpar hårt med att få in människor med annat kön, annan etnicitet och sexuell läggning, då fungerar det inte med så mycket intolerans. Machokulturen är ett snävt synsätt på hur andra ska vara och agera, det saboterar för målen som branschen jobbar mot, säger Monica till Hållbart Samhällsbyggande.

Beroende på chefernas ålder och kön råder det också vitt skilda meningar om kulturen på arbetsplatsen. Enligt sju av tio chefer i samhällsbyggnad dras skämt om etnicitet, sexuell läggning och om ”hur kvinnor är” på arbetsplatsen. Var femte kvinnlig chef menar att kvinnoskämten förekommer ofta eller mycket ofta – bara 2 % av de äldsta cheferna håller med.

– Att cheferna uppfattar samma verklighet olika beroende på ålder och kön är inte så konstigt egentligen, det handlar om olika generationer och olika värderingar, avslutar Monica Berling.

Men att män skulle vilja ha en machokultur är enligt Monica ett missförstånd, det är snarare ett gammalt arv som har följt med den nya generationen. Undersökningens resultat visar att många yngre män ser machokulturen och tar avstånd ifrån den.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan